Google Pingvin 3 - újabb algoritmusfrissítés érkezett, érkezik

2014. október 21. · 27 hozzászólás

Kategóriák: Google Pingvin

A Google hivatalosan is bejelentette, hogy pénteken útjára indult a Pingvin 3. A mostani frissítés elmondásuk szerint jó esélyt jelenthet azoknak akik korábban kapott büntetésre megfelelően reagáltak. Egyelőre az US angol nyelvű keresések 1%-át érinti, de a következő hetekben folyamatosan terjed majd világszerte.

Pierre Far a Google egyik munkatársa adta hírül, hogy pénteken elkezdték élesíteni a Pingvin 3.0-ás verzióját. Korábban egyébként már Gerry Illyes (szintén Google) már hónap elején jelezte egy konferencián, hogy hamarosan várható lesz az új Pingvin frissítés.

Pierre Far: Google Pingvin 3 - újabb algoritmusfrissítés

A Pingvin algoritmus első változata még 2012. áprilisában jött ki. Akkor nagyon nagy változásokat hozott a találati listákon, különösen a nem megfelelő bejövő linkprofillal és egyéb - nem megengedett - eszközökkel versenyző oldalakat büntette a kereső.

Időközben kiseb-nagyobb mértékben többször is módosították az algoritmust (2013. május, 2013. október), de az utóbbi időszakban (hivatalosan) már régóta nem. Az utolsó frissítés (2013. Október közepe) óta gyakorlatilag egy év telt el.

A mostani frissítés egyébként nem csak a félelemre, hanem reményre is okot adhat, hiszen akik korábban büntetést kaptak, de időközben megtették a szükséges lépéseket (például eltávolíttatták a nem megfelelő linkeket, vagy megfelelően használták a link visszautasító eszközét), azok most akár jelentősebb javulásra is számíthatnak.

Magyarországon egyelőre kevés a tapasztalat.

Várjuk a visszajelzést mindenkitől!

Ha tetszett:
Megosztom

27 hozzászólás érkezett ↓

  • 1 Duguláselhárító mester Dunakeszin // 2014. október 21. 14:36

    Üdvözletem!

    Sajnos engem is súlyosan érintett ez a Google frissítés. A hétvégén a Google találati lista elejéről az 1. oldal aljára kerültem.
    Vizsgálataim alapján a fő ok a nem megfelelő horgonyszöveg használat lehet, ezt javaslom mindenkinek áttekinteni, akit szintén érintett ez az algoritmus módosítás.

    Egy jó eszköz erre: http://ahrefs.com
    Ingyenesen lehet 3 webhelyet vizsgálni egy profillal, és a Backlink report menüpont alatt pontosan meg lehet tekinteni, hogy melyik oldalról milyen szöveggel érkeznek hivatkozások.

    Jó munkát mindenkinek,
    Csongrádi László

  • 2 Péter // 2014. október 22. 06:25

    Tiszteletem,

    Kedves Csongrádi László, hogyan kell érteni azt hogy “a nem megfelelő horgonyszöveg használat”? túlságosan is optimizált kulcsszavak vagy az oldalra nem jellemző szavak használata?

    tisztelettel,
    Péter

  • 3 Szuhi Attila // 2014. október 22. 08:00

    Azért szépen gyűlnek a hazai tapasztalatok is.

    1 Az első tanulság, hogy ezidáig a disavow csak részlegesen volt sikeres a Pingvin büntetés feloldásában. Van teljes, van részleges helyreállás, de van akinél nem működött. Reméljük még a hátralévő időben ezek is helyre jönnek.

    2. A második nagy tanúság, hogy most már azokat az oldalakat is bünteti, aminek csak 15-25 domainről van linkje, ha nem megfelelő a horgonyszöveg

    3. A harmadik, hogy most már nem csak a katalóguslinkek ártanak, hanem a céges linkhálózatok egy része is borult, ha nem volt megfelelő a horgonyszöveg.

    4. Mindazonáltal én személyesen nagyobb mozgásokat vártam, de lehet még a következő hetekben lesznek komoly változások. A Google nyilatkozataiból egyelőre az sem teljesen világos, hogy ez egy update, vagy refresh (azaz került-e új szempont az algoritmusba, vagy csak adatfrissítés)

  • 4 Balla D. Károly // 2014. október 22. 08:57

    Vannak a megszokottól lényegesen eltérő, furcsa tapasztalataim is. 1. Több olyan oldalam is visszakerült nagyjából az eredeti helyére, amelyiknek a linkprofilján én semmit nem változtattam. Azaz nem a javítást vette figyelembe az algoritmus, hanem felülbírálta önmagát. 2. Újra jó helyezést kaptak olyan oldalaim is, amelyeket a tavaly októberi visszaesés után tartalmilag átalakítottam és egy éve már más kulcsszavakra optimalizáltam. Most újra a régi kulcsszavakkal jöttek fel. 3. Értékelhető helyezést kapott vissza olyan oldalam is, amelyikre már szinte alig mutat link, mert az oldalt, mint reménytelent, már “leírtam”, nem is fejlesztettem és az év során lassan a legtöbb oda mutató linket máshová irányítottam - ehhez képest most mégis meglepően jó pozícióba került. - Vajon mindebből milyen következtetést lehet levonni?

  • 5 Csongrádi Láászló duguláselhárító // 2014. október 22. 09:28

    Kedves Péter!

    Úgy kell érteni, hogy bár releváns volt a horgonyszöveg az oldalra nézve, valószínűleg nem ítélte elég változatosnak a Google. Vagy túloptimalizálásnak minősítette.

    Üdv,
    László

  • 6 Prancz Ádám // 2014. október 22. 14:01

    Kedves Hozzászólók!

    Van értelme figyelgetni ezeket a frissítéseket és állandóan trükközni a magasabb helyezésért? Szerintem totálisan vaktában megy a tapogatózás, aztán majd jön a koppanás, ha büntetés a vége.
    Ha valaki elöl akar lenni fizessen érte. Ilyen egyszerű az egész. A SEO egy nagy kamu szerintem.

  • 7 Kovács Kálmán // 2014. október 23. 09:12

    Kedves Ádám!
    Sajnos kezdek rájönni arra, hogy igazad van. Élő példa erre a sóder szállítás kulcsszóra legelsőként megjelenő hupontos honlap (direkt nem írom ide a linkjét keressetek rá) ez a honlap minden állítólagos gugli alapelvvel szembe megy és mégis ott van a toppon. Gyakorlatilag az összes aloldala 98% ban megegyezik a főoldallal csak azok a szavak vannak kicserélve amik az adott aloldal címei. Várom tisztelettel a nagyon hozzáértők véleményeit.

  • 8 Kungl Zsolt // 2014. október 23. 09:42

    Re.: #6
    A keresők sok paraméter szerint felállított algoritmusok alapján rangsorolják a weboldalakat. Ennek következménye, hogy amíg lesz organikus találati lista lehet optimalizálni is rá.
    Mivel összes forgalom jelentős részét teszi ki az ingyenes természetes forgalom szerintem luxus nem foglalkozni ezzel a résszel.

    Emellett természetesen bosszantó lehet egy-egy változtatás, újítás a keresők részéről, mert az addigi munka kárba vészhet, de nincs más teendő, mint alkalmazkodni az újdonságokhoz.

    Üdv,
    KZs

  • 9 Szerviz Transz Kft. // 2014. október 24. 11:17

    Tisztelt Kovács Kálmán!

    Valóban igaz, hogy indokolatlannak tűnik az oldalam első helyezése, de az az érdekes, hogy még a “sóder” fő kulcsszóra is az 1. helyen áll…

    Ráadásul még a “Sóder árak Vác - ‎Sóder árak Budaörs - ‎Sóder árak Gyál - ‎Sóder árak Veresegyház” külön linkként kiemelve is megjelennek.

    Más, hasonló alapelv szerint felépített oldalaim viszont frankón hátra vannak sorolva, tehát teljesnek tűnik a kavalkád.

    Üdv,
    Csaba

  • 10 Székely László // 2014. október 24. 12:58

    Szeretlek Titeket, nagyon sokat tanultam!

    Üdv:Székely László
    ügyvezető

  • 11 Sóder szállítása Bp környékén // 2014. október 25. 04:55

    Korrigálok: a 2. helyre csúszott az oldal a “sóder” keresésre. A frissítés állítólag még nem zajlott le teljesen, tehát lehet, hogy csak “részeredményeket” látunk.

    Sok sikert mindenkinek!

  • 12 Kun Tibor, lakatos egyéni vállalkozó // 2014. október 28. 08:29

    Üdvözletem!

    Az én oldalam nemrég került vissza büntetett helyzetből. Nem volt sehol augusztus óta, de most az update után ismét jó helyen van.
    Ezt csak azért írom le, hogy nem csak rossz hatása van ennek a frissítésnek, illetve az éremnek mindig 2 oldala van.

    Jó munkát kívánok mindenkinek,
    Tibor

  • 13 Sz. Zoltán // 2014. október 29. 08:04

    Sziasztok ! Egy kis tanácsért fordulnék hozzátok.
    Honlapunk (webáruház) éveken keresztül átlag napi 200-300 látogatót hozott. október 25 óta alig kúszik 60 fölé. Nem tudok másra gondolni, mint, hogy az új algoritmus vesztesei vagyunk. Az lenne a kérdésem, hogy honnan tudom meg, hogy mik azok a hibák, ami miatt büntet a google ? Honnan tudom meg, hogy melyek azok a webhelyemre mutató linkek, amelyek inkább ártanak, mint használnak ? Válaszaitokat előre is köszönöm. Zoltán

  • 14 Nagy Kristóf // 2014. november 01. 16:29

    Nekem elég sok oldalam van, ebből párat kapott el a Pingvin algoritmus. Örömmel konstatálom, hogy a linkprofil tisztítását követően visszajöttem. Igaz nem az eredeti pozíciókra, de ez annak lehet köszönhető, hogy még mindig van vagy 50 linkkatalógus link, ami erre a bizonyos oldalra mutat. Mindez úgy, hogy vagy 100 linkgyűjtemény az elmúlt évben kidöglött és további 100 helyről szedettem le a linket. Szóval érdemes rászánni a tisztogatásra egy kis időt! :-)

  • 15 Debreceni Csaba // 2014. november 02. 15:50

    Üdvözletem!
    Sajnos minket és érintett a frissítés 6 helyet eset vissza az oldal. A webmestereszközökben a ránk mutató linkek fele eltűnt és naponta esik 10-20 linket a mai napig.Kérdésem nekem is az lenne hogyan tudnánk meg hogy mik azok a hibák ami miatt büntet a Google. Hogyan lehetne javitani azokon a linkeken amik ránk mutatnak.

  • 16 Szita Ferenc, szélvédőjavító // 2014. november 06. 09:53

    Üdv Mindenkinek!

    Aki tud angolul, ez az oldal hasznos információkat tartalmaz.

    Üdv, Ferenc

  • 17 Szita Ferenc, szélvédőjavító // 2014. november 06. 10:24

    Kimaradt az oldal linkje: http://www.link-assistant.com/news/penguin-3.0.html

  • 18 Gödöllői duguláselhárító gyorsszolgálat // 2014. november 21. 15:58

    Üdvözletem!

    Csak annyit javaslok mindenkinek, akit érintett ez a Pingvin 3-as frissítés, hogy nézze át, honnan jönnek a linkjei, és gyökölje ki a nem oda valókat.
    Az egyik barátom ezt tette, és sokat javultak a helyezései. Azt is javasolnám, hogy nézze meg az ahrefs.com oldalon (3 elemzés ingyen van), hogy milyen horgonyszöveget használnak a többiek -> jó ötleteket lehet venni!

    Sok sikert kívánok!

    Csongrádi Róbert

  • 19 Zoltán // 2014. november 30. 23:02

    Kedves Róbert !

    Ezt a “gyökölje ki a nem oda valókat” hogyan kell csinálni ?
    Magyarul hogyan tudok idegen honlapról töröltetni az én honlapomra mutató linket ?

    Választ előre is köszönöm

  • 20 Duguláselhárító mester Kistarcsa - Csongrádi László // 2015. február 03. 10:03

    Kedves Zoltán!

    Gondolom, úgy, hogy azokról az oldalakról vegye le a linkeket, amelyekhez van hozzáférése, vagy az ő tulajdonában van.

    Üdvözlettel,
    László

Hozzászólás

(Kerüljük a kulcsszavakat a névben)
* Kötelező mező. Az e-mail cím nem jelenik meg a blogon.