Rejtélyes Google algoritmus frissítés

2015. június 22. · 7 hozzászólás

Kategóriák: Google Panda · Google Pingvin · Google update & export

Egyelőre még nem történt hivatalos bejelentés, de elképzelhető, hogy a napokban egy algoritmus frissítés megy végbe, mert nagy változások tapasztalhatók a találati listákon.

Több külföldi weboldal is foglalkozik a találati listák figyelésével, hogy észleljék az esetleges nem hivatalos algoritmus frissítéseket, illetve a hivatalos frissítések mértékét. Ilyen például a MOZ, az Algoroo, stb.

Mindkét szolgáltató kiugró eredményeket mért a hét elején, ezért jó eséllyel történik valami az algoritmusban. Még nem teljesen egyértelmű, hogy melyek azok az oldalak, amelyek profitálnak a változásból, illetve az eddigi információink alapján hazánkban egyelőre nem sokan érzékelték a hatását. Elképzelhető azonban, hogy a napokban hozzánk is elérkezik majd a változás szele.

A frissítés elvileg hasonló nagyságú, mint Pingvin (vagy Penguin) algoritmusfrissítések

A fent említett találati lista monitorozók skálái alapján a mostani pezsgés akkora, mint a korábbi nagy Penguin frissítések. Ennek ellenére hivatalosan a Google részéről Gary Illyes és John Mueller is azt mondta, hogy nem a Penguin, vagy a Panda következő változata élesedett és nincs semmilyen különleges változás. Sokszor finomíták az algoritmust és ennek valamikor nagyobb, valamikor kisebb hatása van.

John Muellert az utolsó hangout alkalmával is kérdezték a frissítésről és eléggé egyértelmű választ adott (10:53-tól indul):

A külföldi és hazai SEO közösségekben szintén nem tapasztaltak akkora változásokat, mint amekkorát a fenti eszközök jeleztek. Valószínűleg tényleg folyamatban van a frissítés, de korántsem akkora, mint azt a monitorozók jelzik.

Mindenesetre érdemes mostanában figyelni a találati listákat és várjuk a tapasztalatokat. Ön érzékelt már valamit a változásból?

Ha tetszett:
Megosztom

7 hozzászólás érkezett ↓

  • 1 Futó Gabor // 2015. június 22. 19:25

    A mások által linkelt oldalak helyezései változtak.

  • 2 Papp István // 2015. június 22. 21:00

    Én még nem látok változást, figyelek rá a napokban.

  • 3 Döntéstámogató szoftver // 2015. június 22. 21:48

    Kedves Seotools!

    Tapasztalataim a következők.

    Döntéstámogató kulcsszóra optimalizáltam egy aloldalt, ami szép ütemben haladt, viszont a mai nap ugrálni kezdett ez a találat.

    Ezt a jelenséget én természetesnek tartottam, minthogy egy friss aloldalról beszélünk, de arra nem gondoltam még, hogy egy globális, az Ön által előre vetített komolyabb algoritmus változás egy előszele lehetne.

    Alapvetően mindig azt tapasztaltam, ha egy tartalmas és értékes aloldal születik, akkor azt a google ad-hock jelleggel leteszteli, és elszórtan, egy-egy keresésnél a látogatóknak első oldalon jeleníti meg pár alkalommal.

    Ennek okán számomra egyértelműen az volt, hogy a Google logikusan teszteli, hogy egy új értékes oldal “ha elsÅ‘ lenne”, akkor milyen eredményeket produkálna a többihez képest, tehát egy éles tesztet hajt végre pillanatokra.

    Pár látogatásból leszűrhet némely eredményeket: lesz-e konverzió, értékes látogatói folyamat, mennyire figyelemfelkeltő, stb..Majd ezt követően természetesen visszahelyezi az eredi állapotába az oldalt, és hamar hozzá adja az ad-hock teszt tapasztalatait, és eszerint a következő napokban javítja fel, vagy sorolja némileg vissza az oldalt.

    Ez most is így volt, egy két ad-hock első oldalas találat a döntéstámogató szoftver kulcsszóra, majd beáll az értékek után egy igazított helyre.

    Ha ez a tapasztalat nem csak az általam vélt “új oldalak tesztelési” metódusa, “mit érne a látogatóknak, ha elsÅ‘ oldalon lenne” eljáráshoz tartozik, akkor vélhetÅ‘en emögött kompletten több weboldalt is tesztelhetett ugyanígy adhock a google, és ezek lehetnek ezek a mozgások, amik után egy igazított találati lista születik, ami nem annyira az alapvetÅ‘en elsÅ‘, hanem inkább a második-harmadik oldalas találatokat érintheti majd.

    Elviekben akkor lehet ez még nem egy komplett algoritmus váltás, mindösszesen csak egy frissítés.

  • 4 Tankó Zsolt // 2015. június 22. 22:10

    Valóban kíváncsian várom a változásokat. Mostanában kezdtem bele a nemzetközi SEO-ba. Hát mit is mondjak!? Nem valami könnyű, de hátha a Google megkedveli a naponta új minőségi tartalommal rendelkező blogomat. :)

  • 5 Szuhi Attila // 2015. június 23. 06:04

    Sziasztok!

    Én majdnem biztos vagyok benne, hogy ez a május eleji Quality Update újabb módosítása volt. Érkezett akkor egy ügyfél akinek a weboldala akor esett vissza, dolgoztunk rajta és most 17/18-án visszakerült a TOP10-be. De több külföldi szakértő pl Glenn Gabe si említett hasonlót. Én ezért erre tippelnék.
    Az Slgoroo, vagy Mozcast kiugró értéke véleményem szerint a Wikipédia HTTPS-e történő átváltásával is összefüggésben van. Változott az url-je és ezt ezek az algo figyelők nem tudták helyesen értékelni.

  • 6 Eyn // 2015. június 23. 08:01

    Folyamatosan változik a Google működése. Ami jó, hogy már rég nem tudják manipulálni kulcsszavakkal halmozott, de kevés értékes tartalommal rendelkező webhelyek (bár van néhány negatív kivétel pl. egyes online filmletöltő oldalak). A domainnév, vagy kulcsszavak jelentősége drasztikusan csökkent, de szerencsére a tartalomra, vagy egyes szövegösszefüggésekre jobban odafigyel a kereső. Úgy vettem észre, hogy különböző blogjaimba rengetegszer érkeznek látogatók, úgy, hogy teljes mondatot, vagy akár hosszabb szöveget írtak be. Amely cikkek egyszer beváltak, és több évesek, folyamatosan jól szerepelnek.

  • 7 Szentendrei csatornatisztítás - Doktor Dugulás // 2015. június 24. 16:12

    Üdvözlet a Kollégáknak!

    Nekem az volt a megfigyelésem, hogy az utóbbi napokban a megszokottnál jóval lassabban indexeli be a Google az új oldalakat és aloldalakat. Nem tudom, hogy ennek van-e bármilyen kapcsolata a szóban forgó frissítéssel, de a helyezésekben én nem tapasztaltam lényeges változásokat.

    Sok sikert mindenkinek!

Hozzászólás

(Kerüljük a kulcsszavakat a névben)
* Kötelező mező. Az e-mail cím nem jelenik meg a blogon.