Elkezdődött a Panda 4.2 frissítés és hónapok alatt fog lefutni

2015. július 28. · 9 hozzászólás

Kategóriák: Google Panda · Google Pingvin

Nemrég írtunk arról, hogy hamarosan kijöhet az újabb Panda algoritmus, amitől mindenki azt várja, hogy a korábban elszenvedett büntetése után végre helyre álljon a weboldal pozíciója. Jó hír, hogy végre itt van a Panda 4.2 és vele lehetőség. A rossz hír viszont az, hogy a teljes élesítés hónapok alatt fog megtörténni.

Néhány napja (egészen pontosan 2015. július 19-én) tett bejelentést a Google (a Search Engine Land-nek mondták el), hogy útjára indította a Panda algoritmus legfrissebb változatát, amely már hetek, hónapok óta nagy várakozással töltötte el a keresőoptimalizálással foglalkozó szakembereket és nem utolsó sorban azokat a weboldal tulajdonosokat, akiknek a honlapja vélhetően a Panda miatt került hátra. Az új változatot Panda 4.2 névvel kapták fel a külföldi SEO portálok.

Mit hozhat a Panda 4.2 és mit tehetünk?

A Panda algoritmus eredetileg azokat a weboldalakat szűrte ki, amelyek silány minőségű tartalmakat jelentettek meg. Elsősorban azok a weboldalakat érinti, amelyek tele vannak reklámmal, mesterségesen generált, silány minőségű tartalmat prezentálnak, a szövegek nagy részét más tartalmakból vágták össze, stb. Az eredeti cél az volt hogy a különböző content farm-ok („tartalom gyűjtemények”, vagy tükörfordításban „tartalom farmok” ) nem megérdemelt pozícióját letörjék.

A kereső számára mindig az a legfontosabb, hogy a keresést indító látogatónak magas legyen a felhasználói élménye. Ez sok dologtól függ, de talán az egyik legfontosabb az, hogy az általa keresett tartalmat találja meg azokon az oldalakon, amelyeket felkínál neki a kereső a találati listán mindamellett, hogy az adott oldal kifogástalan minőség mellett prezentálja azt.

Ha túl sok a reklám az oldalon, minden oldal tartalma ugyanarról szól, stilisztikailag nagymértékben problémásak a szövegek, másoljuk a tartalmakat, akkor jó eséllyel kaszálhatta el a Panda az oldalt. Akinek hasonló problémák miatt sorolta vissza a weboldalát a kereső, az most reménykedhet, hogy talán visszanyeri a korábbi pozícióját. Feltéve persze, hogy azóta javította a hibákat.

Figyeljünk folyamatosan a felhasználói élményt mutató statisztikákra a Google Analytics-ben és a Google Webmestereszközökben (vagy új nevén Search Console):

  • visszafordulási arány
  • visszatérő látogatók aránya
  • oldalon eltöltött idő
  • oldal/látogatás,
  • stb.

Sajnálatos módon a váltás nem egy gyors átmenet lesz, hanem több hónapon keresztül fut le teljesen. Ennek legnagyobb hátránya az, hogy nem lehet tudni pontosan mikor is éri el a hazai találati listákat a frissített változat. Az esetleges új bűntetés beazonosítása is nehezebb lehet a következő hónapokban, hiszen nem lehet majd egy-egy hivatalos frissítéshez kötni a visszaesést. Érdemes tehát folyamatosan figyelni a pozíciókat időről időre az elkövetkező néhány hónapban. Az elmondásuk szerint az angol találati listák 2-3%-át fogja érinteni az újítás, ami közepes mértékűnek tekinthető a korábbiakhoz képest (a Panda indulásakor ez 11-12% volt, de azóta többször volt 1-2%-os hatású frissítés). A legutolsó hivatalos frissítés tavaly szeptember végén jött ki.

Ha tetszett:
Megosztom

9 hozzászólás érkezett ↓

  • 1 Kovárczi András // 2015. július 29. 07:19

    Én éppen ma kaptam is egy levelet a google-től:

    A Googlebot nem tud hozzáférni CSS- és JS-fájlokhoz itt: http://www.farmtuzep.hu/

    A Google rendszerei mostanában azt észlelték, hogy probléma van a kezdőlapjával, amely befolyásolja, hogy az algoritmusok mennyire jól jelenítik meg vagy indexelik a tartalmát. A konkrét probléma az, hogy a Googlebot a robots.txt fájlban megadott korlátozások miatt nem fér hozzá az Ön JavaScript- és/vagy CSS-fájljaihoz. Ezek a fájlok segítenek a Google-nak eldönteni, hogy a webhely megfelelően működik-e, így az elemekhez való hozzáférés letiltása nem ideális pozícióhoz vezethet a rangsorban.

    Mennyi időnk van kijavítani a hibát szerintetek?

  • 2 Ádám Tibor // 2015. július 29. 07:33

    A hiba kijavítása érdekébe mélyen tanulmányozni kel még egy csomó dolgot . Az se biztos hogy sikeres lesz .Hisz nagyon komplikált ez mellet rengeteg a hiba lehetőség.

  • 3 Fehér Attila // 2015. július 29. 07:49

    szia András, a

    miatt töröld a Disallow: /wp-includes/ sort a robots.txt ből..

  • 4 Fehér Attila // 2015. július 29. 07:51

    http://www.farmtuzep.hu/wp-includes/js/jquery/jquery.js?ver=1.10.2

    ez miatt 55. sor

  • 5 Sagi Maria // 2015. augusztus 04. 13:30

    Nèhány napja vettem èszre hogy az egyik keresőszóra első pozicióban levő oldalam a második helyre szorult. Az első poziciónál pedig megjeleni a Google tèrkèp is,ami újabban gyakori jelensèg,ezt èszrevètelezte valaki valahol,mert nekem egyèbkènt gőzöm nincs az egèszhez.
    Az hogy az èn új,általában is èrtèktelen lapocskám egy “relevánsnak” tekinthető kereső kifejezèsre mèg mindig a második pozicióban jön ki, az csakis Kungl István & Zsolt èrdeme. Lènyegèben ezèrt irtam a hozzászólásomat mert nem túl sok keresnivalóm van itt.

  • 6 Sagi Maria // 2015. augusztus 04. 14:50

    Újabb èszrevètel az előző hozzászólásomhoz. Lehet hogy tèvedek,de úgy emlèkszem mintha az elsö tìz pozicióban több ugyanolyan vagy teljesen hasonló cìmű ès tartalmú oldal lett volna mint jelenleg. Èppen azèrt volt èrdekes a számomra hogy az èn semmi kis oldalam első, jelenleg a második pozìcióban jön ki, mert egy “csomó” ugyanolyan volt. Lènyeg hogy a Kungl tanácsokat követtem ès ennek köszönhető az első ès második pozició egyaránt. Kár hogy nem jutott eszembe lejegyezni a listát, most akkor nyilvánvaló lenne.

  • 7 Ádám Tibor // 2015. augusztus 10. 09:13

    Nagy valószínűséggel el kellene a weblapokat látni számokkal ez a lehetőség nagyban meg könnyítené a kereső motorok dolgát.

  • 8 Hoffman Zoltán // 2015. november 28. 21:44

    Detto

Hozzászólás

(Kerüljük a kulcsszavakat a névben)
* Kötelező mező. Az e-mail cím nem jelenik meg a blogon.