Google Pingvin 2.0 - Frissítés a webspam ellen

2013. május 28. · 36 hozzászólás

Kategóriák: Google Pingvin

Nemrég elindult a 2012. elején útjára indult Pingvin algoritmus újabb változata a Pingvin 2.0. Igazából a tavalyi indulás óta már rendkívül sokszor frissítették, de ez a mostani - a Google szerint - egy még kifinomultabb eszköz a webspam elleni harcban.

A Pingvin 1 eredetileg 2012. április 24-én indult el világszerte. Azóta a tavalyi évben már kisebb mértékben frissítették néhány alkalommal. Az új algoritmus kezdetben a kereső kijátszása ellen irányul, úgy is nevezhetjük hogy "a túloptimalizálás elleni védelem". A spamszerűen, túl intenzíven optimalizált weboldalaknak tartott honlapokat könyörtelenül kiszűri.

A Google Pingvin 2.0 frissítés 2013. május 22-én látott napvilágot és egyúttal élesedett az egész világon. A frissítés célja, hogy még mélyebben, még nagyobb erőfeszítéssel szorítsák vissza azokat a weboldalakat, amelyek nem megengedett eszközök segítségével próbálnak előrejutni.

A frissítés az előrejelzések szerint a weboldalak 2-3%-át érintheti. Érdemes ellenőrizni a helyezéseket és az organikus forgalmat a weboldalakon.

Önt érintette a Pingvin 2.0?

Ha tetszett:
Megosztom

36 hozzászólás érkezett ↓

  • 1 Peter Gabor // 2013. május 28. 16:56

    Sziasztok!
    Igen érdekes keresési listákat produkál az új Pingvin update. Szerencsére az általunk SEO-zott oldalak nem nagyon változnak. Pár napig eltart mire minden oldalt és linket megvizsgál az új Pingvin. Addig mindenki nyugodjon meg, aki “Fehér kalapos” SEO-val dolgozik. :D

  • 2 Rácz-Akácosi Attila // 2013. május 28. 17:49

    Érdekes adat ez a 2-3% is, amit a Google hangoztat. Ahogy észrevettem ez a 2-3% pont a népszerű, erős 2-3%.
    Értem ez alatt, hogy valószínűleg beleszámolták a “szállás + helységnév”, “hitel”, stb típusú keresések mellé a “zombi jelmez kölcsönzés Újudvar” jellegű kereséseket is, ahol valószínűleg ugyanaz a találati lista is, mint régen is volt.
    A 2-3% sokkal nagyobb súlyú, mint ahogy az gondolni lehet a szám alapaján, gyakorlatilag ismét átvariálták a találati listákat azon szegmensekben, ahol a cégek között verseny van.

  • 3 Szakács Zoltán // 2013. május 28. 19:19

    Sajnos az én weblapomat szemétnek titulálta a kedves Pingvin. Lehet, hogy előbb meg kéne tanulniuk magyarul, aztán kaszálni….

  • 4 Mammel Erik // 2013. május 28. 20:06

    A 2-3% az eléggé sokféleképpen értelmezhető adat :)
    Ha a “high society”-t érinti, akkor az az internetes forgalom nagy részét érintheti. Kicsit hasonló példa a világ összes vagyonának megoszlása, 99% az 1% kezében van. Valahogy hasonlóképpen lehet a nagy weboldalakkal is, a 2-3% viszi el a forgalom döntő többségét.
    Néhány nap után még nem érdemes vészriadót fújni, egyébként meg nem hiszem, hogy a látogatóknak készített (!), értékes oldalakat annyira komoly veszély fenyegetné. Azt botorság lenne feltételezni, hogy mert valaki egyszer a keresők élére került, ott nyugdíjas helye van…

  • 5 Demmel László // 2013. május 29. 02:59

    Érdekes dolgokat tud ez a kismadár…
    Egyik honlapunk (angol oldal nyelv, US lokalizáció, US hosting és szerver, fix US IP cím) pillanatok alatt nagyot zuhant. Napi 7000 organikus találatról 4000-re. A google.com (lokális US) SERP-ben is azonnal eltűnt az első oldalról természetesen. Szegényke tele van a Drug és Alcohol szavakkal, hiszen Drug & Alcohol Rehab Center-eket üzemeltet a partner. Azonnal lépni kellet (közben a fehér süvegem egy kicsit be is szürkült átmenetileg) és mára már ismét az első oldalon vagyunk, a találatok száma is visszament 6500-ra. Úgy érzem, a Nagy Testvér megint kicsit átgondolatlanul engedte szabadon a kismadarat.

  • 6 Stemler Károly // 2013. május 29. 05:17

    A weboldalaim közül csak kettőnél volt változás, azok előrébb kerültek a kiszemelt kulcsszavakra. Linképítés közepén tartok velük, több kulcsszó is használva van, a munkám pedig lelkiismeretes, egyenlőre nincs probléma.

  • 7 Árpád // 2013. május 29. 07:09

    Az mindenképpen hasznos, hogy az olyan oldalakt vissza sorolják amelyek nem tisztességes módon akarnak előre kerülni …

  • 8 Szuhi Attila // 2013. május 29. 07:12

    Az általam SEO-zott weboldalaknál helyezés javulás és helyben maradás tapasztalható csak.
    Az előző Pingvin érintett, azóta átlakítottam a linkszerzést, lényegesen nagyob hangsúlyt kapnak a brandes anchor textek, a minőségi és természetes linképülés. A legjobban szereplő oldal egyetlen katalóguslinket sem kapott.

  • 9 Eyn // 2013. május 29. 07:26

    Ami borzasztóan zavaró, az a hatalmas csalások, bizonyos oldalak, amelyeket a Google sokszor első helyen hoz, pedig az összes szabályt megsértették. Pl. a facebookos Weboldalkészítők csoportban szóba került, hogy egyes filmletöltést, vagy online filmnézést hirdető oldalak teljes átverés. Például a (http://filmletoltese.uw.hu/) totális átverés, tele van halmozva kulcsszóval, ha például valaki egy adott filmet keres, ezerszer le van írva a neve, mellé, hogy letöltés, de természetesen sehol sem lehet letölteni és még csak link sem vezet letöltéshez. Ha valaki nem látott még ilyent, elképed, amikor megpillantja az oldalt egy-egy filmre kattintva. Ahogyan a nagykönyvben le van írva, hogyan nem szabad halmozni a kulcsszavakat az itt ezerszeresen meg van sértve. De a legnagyobb baj, hogy szó sincs arról, amit ígér, tehát nem lehet letölteni, csak a látogatókat csalják oda, valószínűleg a reklámbevételek miatt. Több ilyen átverés magyar oldal van, amelyek a valódi, tisztességes oldalaktól veszik el a látogatókat, a Google pedig észre sem veszi.

  • 10 Moskito // 2013. május 29. 08:05

    A frissítés eddig számomra nagyon pozitív csalódást eredményezett!!!! Mindíg is a kevesebb több elven SEO-ztam. Van olyan oldalam ami csak dmozon van regisztrálva. Csak és kizárólag olyan közönséget csábítottam az oldalra, aki értékes, aktív és visszatérő szereplője a portálnak. Az analitika és a fehérkalap tekintetében nem értettem, miért vagyunk csak ötödikek. Az első négy találat tele volt kulcsszóhalmozással és irreleváns katalógus linkkel. A ma reggeli helyezés ellenőrzésnél dobtam a hátast, mikor több oldalam is 1-2 a google-ben, ami eddig 5-10 pozícióban volt. Persze ez lehet most egy 15 perces hírnév, azonban ha ez nem változik, akkor volt értelme a tudatos és évekig tartó seózásnak.

  • 11 Horváth Dávid // 2013. május 29. 08:40

    Pár napja tapasztalom, hogy egyik általunk optimalizált oldal a fix 3. helyről első lett. Az eddigi első nem épp tisztességes módon szerezte a helyet, rakat egylapos reklámoldallal hozták fel magukat (gyakorlatilag spam oldalakat készítettek). Aztán ma reggelre ők ismét elől vannak, az ügyfél oldala megint 3. Pingvinünk kicsit furán dolgozik.

  • 12 Ádám Tibor // 2013. május 29. 08:47

    Szerintem jó lesz ez, és semmi gond .
    Persze tudni kel hogy nagyon munka igényes

  • 13 Opolcsik Ferenc // 2013. május 29. 08:47

    Igen minket érintett a pingvin csapás. Sajnálatosan. Pedig nem csaltunk.

  • 14 pfefi // 2013. május 29. 08:53

    Sziasztok,
    Ez az uj algoritmus azt is jelentheti hogy az eddiginel kedvezeotlenebbul rangsorolja a weblapomat ha tul gyorsan ajanlaom egyszerre tobb linkgyujto oldalra? Egyebirant van a google-nek valami idokorlata arra vonatkozoan hogy x ido alatt hany hivatkozo webhely lehet? Koszi

  • 15 Rózsahegyi László // 2013. május 29. 08:53

    Nekünk nagyon pozitív a változás, rengeteget mentünk előre, mondjuk az is igaz, hogy a fő SEO eszközünk az igényes tartalom…

  • 16 Varga Zoltán // 2013. május 29. 09:13

    Turizmus témában több site-ot hagyott meg a pingvin duplikált tartalommal.
    szallasvadasz.hu - budapesthotelstart.com (és még 50 domain)
    hotel7.hu - szoba.hu
    szallodak.hu - szallodacentrum.hu
    wellnesscentrum.hu - wellnesshotelek.hu

    Érdekes…

  • 17 Kungl Zsolt // 2013. május 29. 09:25

    Re: #15
    Természetesen a frissítés nem feltétlenül azt jelenti, hogy most még több weboldalt büntet meg a Google. Ennek lehet pozitív hatása is a korábban “jogtalanul” büntetett weboldalaknál.
    KZs

  • 18 SeoMasters // 2013. május 29. 09:34

    A mi oldalainkon kiegyensúlyozott volt a változás. A mostanában átvett oldalak, ahol ismertek voltak a problémák (100% azonos linkszövegek) volt némi visszaesés. A régi jól optimalizált oldalak megőrizték helyüket, miközben a fiatalabb, okosan optimalizált oldalak rengeteget javultak.

    Szerintem alapvetően jó a Google irány, még nekünk seo-soknak is jót tesz, ha a kontároknak nehezebb dolguk van, bár az elrontott oldalakat kínszenvedés rendbe hozni.

  • 19 Nun Monika // 2013. május 29. 09:51

    Egyre erősödik a tartalmi SEO szerepe. Az általunk írt, és kontent-stratégiával rendelkező oldalak nem változtak. A látogatói élmény javítása, a jól felépített és friss tartalom hosszú távon kifizetődő.
    Nyilván azt támogatja a kereső, hogy egy erős és folyamatos üzletmenet alakuljon ki, aki törődik a látogatóival, az talán jobban jár. Bár én is látok érthetetlenül elöl lévő vacak oldalakat.

  • 20 Józsi // 2013. május 29. 09:51

    Sajnos én is azt tapasztaltam, h olyan oldalak kerületek előre ahol szinte nem is található meg a kulcsszó, egyáltalán nem optimalizált és szinte nincs link építés mögötte. Sajnos a második helyről én is visszacsúsztam 2-3 helyett, szerencsére adwordsel lehet korrigálni a forgalom kiesét!

  • 21 Zsolt // 2013. május 29. 10:21

    Csak pozitív változást észleltem. Hosszú és küzdelmes munka volt, de úgy látom megérte. Még színvonalas tartalommal és designnal is nehéz volt labdába rúgni, a kulcsszó halmozó szét linkelt oldalakkal szemben. De most végre megkapták!!

  • 22 Peer András // 2013. május 29. 19:12

    Előlem sorra kiestek az értéktelen tartalmakkal ‘SEO’ trükkökkel összerakott oldalak. Némelyikük eltűnt a süllyesztőbe a Pingvin első megjelenése óta.

    Ami nagyon érdekes, hogy az utóbbi pár napban folyamatosan tesztelhet a Google. Azt látom, hogy a találati lista mindig egy kicsit átrendeződik majd vissza. Az első oldalt kavargatja egy kicsit a Google. Az oldalam katalogizálva a mikroadatokkal. A szerző meg van jelölve. A találati listában is egyszer megjelenik a szerző, máskor nem.

  • 23 Czövek Attila // 2013. május 30. 13:59

    Úgyis kéz kezet most. Hiába az algoritmus, mindig lesz olyan akikre ez nem vonatkozik!!!Tehát, kisemberek nem kell félni :)
    Úgyis az a lényeg, hogy a látogatknak készűl az oldal nem a keresőknek és a robotonak. Amit meg észrevettem. Az oldal alapján kialakuló “szimpátia” ami döntő. kereskedelemben pedig a pénz beszél…..

  • 24 Szabó László // 2013. május 30. 18:46

    Bocsánat egy kérdés. Tudom, egy kicsit nem a tárgyhoz tartozik, de lehet a pagerank-gal csalni?
    A google minden oldalamat bevizsgálta és adott neki egy értéket. Most egy weboldalt szeretnének nekem eladni aminek 6-os a pagerankja. Viszont egy kicsit furcsálom az egy két ellenözrés után.
    Mi a véleményetek erről? http://www.reluxamester.hu/
    Köszönöm a segítséget

  • 25 Peter Gabor - SEO // 2013. június 01. 20:50

    Szabó László, tényleg érdekes ez a http://www.reluxamester.hu/ pár linkkel PR6-os :D

  • 26 Szabó László // 2013. június 08. 20:34

    Gábor Péter köszönöm. Már letettem róla, hogy átvegyem. Nekiálltam egy másik oldal készítésének

  • 27 Kontraszt // 2013. június 10. 09:04

    A linképítés kapcsán mostanság a “tisztesség” szó került a középpontba.
    Lehetne azon vitatkozni, hogy attól, hogy valaki több száz “tisztességes” linkgyűjteményben helyezi el a weboldalára mutató “tisztességes” linkeket, miért válik egy oldal értékesebbé, feltételezve, hogy az oldal tartalma nem változik közben.
    Oké, értem, a Google filozófiája szerint sok beérkező link arról tanúskodik, hogy egy sokak ártal értékesnek ítélt oldalról van szó.
    Ez bizonyára így is lenne, ha a linket adó oldalak tulajdonosai önszántukból, viszonzás nélkül ajánlanák az adott oldalt a saját olvasóiknak. Csakhogy a linképítés során közel sem erről van szó.
    No, mindegy, ha Google ezt nem így látja, akkor én vitatkozhatok erről napestig.
    Érdekes egyébként még, hogy míg a linkelés szabályainak változásától hangos a szakma, addig a tartalmi elvárások evolúciójáról alig hallani újat, továbbra is az “értékes tartalom” a legfőbb irányelv. Nincs is ezzel probléma, sőt ez kellene legyen a lényeg, de a sok ezer, jól kulcszsavazott, egyedi tartalommal rendelkező oldalak önmagukban még nem sokat érnek, linkhajszolás nélkül.

  • 28 Krisztián Gábor // 2013. június 10. 12:05

    A tisztesség is relatív fogalom, ahogyan a google rendezett találati listája is. Ahogy elnézem a konkurenciámat, nem annyira a SEO-ra költenek, mint inkább az AdWords-re. És láss csodát. Stabil helyük van az első oldal 1-3 helyén.

    Egyébként idén fel-le mászkáltak az oldalaim a találati listákon, mint hülyegyerek a mozgólépcsőn. A mostani frissítés visszarakott a tavaly elért pozícióimba (idén az első oldalról 60-70 kulcsszónál visszacsúsztam 80-100 helyezést) pedig nem volt semmilyen drasztikus beavatkozás sem most, sem akkor…

    C’est la vie, ahogy a művelt dánok is mondanák…

  • 29 Józsi // 2013. június 13. 10:29

    Sok mindent hallani, de racionalitásnak ellentmond, hogy egy ilyen honlap, hogy lehet az első oldali találati listában, a 10. helyen: “mosógépszerelő Budapest”

    alimangyula.atw.hu

    Hol marad a google híres irányelvei????

  • 30 Krisztián Gábor // 2013. június 14. 12:16

    Józsi, ez egy nagyon jól elkészített oldal! Retro stílusban. Hiszen van neki rengeteg keywords-e is… :-)

    Egyébként úgy emlékszem, hogy cirka 4-5 évvel ezelőtt már belebotlottam ebbe az oldalba és már akkor sem értettem, hogy hogyan… Azóta pedig mennyi év és mennyi “madár” szált el felettünk…

    Üdv. Gábor

  • 31 Józsi // 2013. június 17. 14:15

    Gábor és ez csak az egyik, sajnos tudnék ebből a kategóriából meríteni, akik az első 5-ben vannak és nem tudom, h miért…talán azért,mert 5-6-7 éves oldalakról van szó…??!!

    Üdvözlettel: Józsi

  • 32 matthy // 2013. június 20. 08:25

    Mi a véleményetek a linkek visszautasítására?? A WMT-ba azt látom hogy van olyan linkoldal (weblinkek.com) amiről a kezdő oldalamra 3400 link mutat! Szerintetek ez probléma??

  • 33 Petrás Andor // 2013. június 21. 18:06

    Matthy, ez sokszor felvetett probléma. A disavow tool kifejezetten a spam oldalak szűrésére készült, amelyeket kártékonynak ítélünk meg, de a link eltávolítása manuálisan vagy kapcsolatfelvétellel nem lehetséges.
    Erre Magyarországon az történt, hogy webmesterek ezzel az eszközzel igyekeztek menteni az általuk rosszul kezelt honlapokat. Természetesen nem jött be. Viszont a Google kapott egy használható adatbázist a magyar katalógusokról, amely alapján pofonegyszerűen szűrhette az efféle linkekkel felfuttatott oldalakat. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Pingvin 2.0 Magyarországon fenekestül felforgatta a találati listákat (kis túlzással), de Szerbiában például az új pingvinről alig esett szó szakmai körökben sem. Nekem ennyi országra van némi rálátásom, a többit passzolom. :)
    A felvetett kérdésedre azt mondanám, hogy egy sidewide link nem csaphatja agyon az oldalad. Ha meg összeszedsz egy pingvint, annak más oka van.

  • 34 Attila Bodnar // 2013. július 08. 11:54

    Ahogy észrevettem az új oldalak sokkal lassabban kerülnek most előre, nem tudom mennyi idő pontosan de érdekes módon több új domaint kezdtem és egy hete még az első ezer között sincsenek, vajjon ez a Pinvin 2.0 hatása?

  • 35 Józsi // 2013. július 08. 16:52

    Úgy érzem, engem valahogy bűntett most a google vagy nem is tudom, nem értem miért került már megint egy “gagyi” oldal elém! :(

  • 36 NeS // 2013. augusztus 28. 22:56

    Akit tiltott a pingvin annak az oldalával mi lesz ? vissza nyeri a volt helyezést ??

Hozzászólás

(Kerüljük a kulcsszavakat a névben)
* Kötelező mező. Az e-mail cím nem jelenik meg a blogon.