Google Webmaster Tools cikksorozat - 1. rész: Weboldal hozzáadása, jogosultság ellenőrzés

2008. március 13. · 37 hozzászólás

Kategóriák: Google · Google Webmaster Tools

Szerencsére már magyar nyelven is elérhető ez az eszköz (Google Webmester Eszközök), mely segítségével hasznos visszajelzéseket, statisztikákat kapunk honlapjainkról közvetlenül a Google-től. A Google azért hozta létre ezt az eszközt, hogy a weboldalak tulajdonosai “Google barát” honlapokat hozhassanak létre.

Már régóta igényelték a honlap tulajdonosok, hogy némi visszajelzést kaphassanak arról, hogy a Google miként vélekedik oldalaikról, s az eszköz bevezetésével erre nyílt lehetőség. Ráadásul a statisztikákon túl, akár még üzenetet is kaphatunk weboldalunkkal kapcsolatban, mely nagy segítséget nyújthat.

Az információ szolgáltatás mellett, a Google Webmaster Tools keretein belül nekünk is lehetőségünk van weboldalunkat érintő beállítások elvégzésére, melyek segítik a Google munkáját azzal, hogy mi mely oldalainkat tartjuk fontosnak, milyen gyakran frissülnek tartalmaink, stb. De menjünk szépen sorjában.

A mostani cikk tehát ezt eszközt igyekszik bemutatni, vagy inkább elkezdi bemutatni. Sok funkciója van a programnak, ezért nem egy blog bejegyzés fog foglalkozni a témával, hanem tulajdonképpen egy sorozat.

A Google Webmaster Tools ezen az oldalon érhető el: https://www.google.com/webmasters/tools/

Ahhoz, hogy használni tudjuk az eszközt először is szükség van egy Google fiókra. Ha Önnek már van ilyen, akkor egyszerűen jelentkezzen be az oldalon, ha nincs, akkor regisztrálja magát:
https://www.google.com/accounts/NewAccount

A bejelentkezést követően az Webmaster Tools irányítópultjára jutunk. Itt látjuk az eddig monitorozott weboldalainkat. Ha most regisztráltunk, akkor nyilván még nincs ilyen, ezért hozzá kell adnunk a listához weboldalunkat (”Webhely hozzáadása”).

Google Webmaster Tools irányítópult

Miután hozzáadtuk weboldalunkat, igazolnunk kell, hogy tényleg hozzánk tartozik a weboldal s nem a konkurencia kíváncsi weboldalunk adataira. :)

Weboldal hozzáadása a Google Webmester eszközökhöz

A webhely tulajdonjogát kétféleképpen igazolhatjuk:

  • HTML oldal feltöltése
    Ekkor a Webmaster Tools generál számunkra egy fájlnevet, mely névvel létre kell hoznunk egy fájlt (lehet üres is) és fel kell töltsük a weboldalunk főkönyvtárába. A Google ezt ellenőrzi és ha megtalálta az állományt, akkor sikeresen meggyőződött róla, hogy van jogunk szerkeszteni az oldalt, ezért hozzáférhetünk az adatokhoz.
  • Meta tag elhelyezése
    Ebben az esetben kapunk egy HTML sort, amit el kell helyeznünk weboldalunk főoldalának HEAD tagjában. Ha Google ezt leellenőrzi és ha megtalálja a módosítást, akkor elhiszi, hogy van jogosultságunk megnézni az adatokat, hiszen a weboldalt átalakítására is képesek vagyunk.

A HTML oldal feltöltése nyilván kényelmesebb, ezért rendszerint érdemes ezt választani.

Ha átmentünk a jogosultság ellenőrzésen, máris hozzáférünk a Google Webmaster Tools eszközeihez. Ezekről is hamarosan lesz szó a következő blog bejegyzésekben…

Vigyázat!

Ha a szerver, ahol weboldalunk található, nem generál valódi 404-es hibát abban az esetben, ha nem létezik a kért URL, akkor gyakorlatilag bármilyen fájlnevet is generál a Google, a fájl valódi létezése nélkül jogosultságot lehet szerezni a statisztikák megtekintésére, mivel ekkor gyakorlatilag minden fájl létezik a szerveren.

Egy illetéktelen felhasználó így tőlünk függetlenül átmegy a jogosultsági ellenőrzésen és már nézheti is az adatainkat.

Következő: 2. rész: Áttekintés, diagnosztika és statisztika

Ha tetszett:
Megosztom

37 hozzászólás érkezett ↓

  • 1 Beregszászi István // 2008. március 14. 08:11

    Jelentem tisztelettel, minőségi ingyenes tárhelyszolgáltatón helyeztem el a honlapomat. A nem létező oldalakra sajnos nem 404-es hibával tér vissza a szerver, hanem a szolgáltató egy saját hibaoldalával (HTTP 200).

    Azonban a Google ellenőrzőfájlt hiába hozom létre - a Google figyeli, hogy a nem létező oldalakra sem kap 404-et, úgyhogy nem fogadja el a html-t sem.

    Persze ha 404-es hibakódot visszaküldő fájlra állítanám a htaccess-t, akkor megváltozna.

    Csak jelezni szerettem volna, hogy a cikk végén szereplő állítások hamisak.

  • 2 Sós János // 2008. március 14. 10:14

    A webmaster tools használata tényleg hasznos lehet, jómagam napok (hetek)óta azon gondolkodom, miért nem cache-eli a honlapom tartalmát a Google és pont e cikk megjelenése előtt ástam bele magam a webmaster toolsba, ahol gyakrolatilag 4 kattintás után hasznos információkat kaptam arról, mi az ami nem stimmel. Jelenleg a honlaptérképet faragom, de erről Kungl úr gondolom majd bővebb információkkal szolgál majd.
    Egy szó mint száz, előrébb járok annál, mint amit ez a cikk egyelőre leírt, de ennek ellenére gratulálok hozzá!

  • 3 Kungl István // 2008. március 14. 13:23

    “Google figyeli, hogy a nem létező oldalakra sem kap 404-et, úgyhogy nem fogadja el a html-t sem.”

    Lehet, hogy ma már így van. Néhány hónapja teszteltem, akkor még ténylegesen létező fájl nélkül ilyen esetben simán átmentem az ellenőrzésen.

    KI

  • 4 Kungl István // 2008. március 14. 13:29

    Egyébként a nyugtalanver.hu nem létező fájl esetén nem HTTP 200-at ad vissza, hanem HTTP Error 302-őt (Moved temporarily) és ide irányít: http://www.110mb.com/404.php

    Szóval én azért vigyáznék továbbra is a HTTP 200-al :)

    KI

  • 5 Kungl István // 2008. március 14. 13:49

    Kedves Sós János!

    “Egy szó mint száz, előrébb járok annál, mint amit ez a cikk egyelőre leírt, de ennek ellenére gratulálok hozzá!”

    Köszönöm. Nem akartam rögtön a közepébe vágni, hiszen sokan vannak, akik ezt még nem használják.

    KI

  • 6 Kerekes Ildikó // 2008. március 14. 15:08

    Köszönöm ezeket az információkat István, nem hallottam még róluk és nagyon hasznos volt. :)

  • 7 Strasszer Tünde // 2008. március 14. 20:40

    Még egy hasznos info! Ha elsőre nem sikerül az ellenőrzés, akkor várjunk a következő ellenőrzéssel, mert a google “lesre fog futni”. Az “én” szerverem pl. lassan válaszolt, és nem sikerült az oldalamat visszaigazolnom. Aztán egyszer csak sikerült! :)
    Addig meg mindig azt írta, hogy belső hiba, próbálja később.

  • 8 Nagy István // 2008. március 15. 09:43

    A szolgáltató kb. két hónapja megváltoztatta az URL címeket, azóta szenvedek a Webmaster Tools-szal.A főoldalt is szerintem csak a régit ismeri fel, de a többi oldalról 404-es jön, törtlinkeket jelez.Persze rendben van minden, én nem értek hozzá.Akartam egy webhely térképet készíteni Easy Mapper-rel, de nem megy.Oda lett féléves munkám?

  • 9 Soltész Gábor // 2008. március 15. 18:41

    Örömmel látom, hogy végre valaki magyar nyelven is foglalkozik a különböző optimalizálási lehetőségekkel, azon belül most a webmaster tools-al.
    Köszönet érte Neked, István!

  • 10 Szabó Péter // 2008. március 15. 22:16

    Szia István!

    Nem sikerül igazolni a webhelyet. A html oldalt megcsináltam, itt ilyen hibaüzenetet kapok:: Azt észleltük, hogy a 404-es (a fájl nem található) hibaoldal 200 (Sikeres) állapotú fejléccel rendelkezik.

    Ha a metatagot akarom ellenőrizni, akkor nem találja meg metatagot, pedig beirtam.

    Mit tudok még csinálni?

    Köszönettel Szabó péter

  • 11 Póker // 2008. március 15. 23:17

    Ugyan ez van nekem is, mint a 10. hozzászólásban, mondjuk a Meta nekem működött. Az az érdekes, hogy egyszer validáltam már az oldalam, kb fél év múlva kérte, hogy validáljam újra. Ekkor feltöltöttem megint a html filét, és ezt a már idézett hibaüzenetet adta. Semmihez nem nyúltam, szerver beállítások nem változtak. Esélyes, hogy google változtatott valamit…

  • 12 Strasszer Tünde // 2008. március 17. 10:57

    Nekem is volt ilyen problémám, mint a “10″-es hozzászólás, mint írtam sokáig próbáltam engedélyíeztetni a weboldalt, míg egyszer csak a metaval bevált. Természetesen mindig mikor próbáltam, akkor mindkettőt próbáltam ellenőrizni, de nem akarta az igazságot.

  • 13 Berze Tamás // 2008. március 17. 11:26

    Köszönöm az infot. Külön jó a kulcsszó statisztika. Üdv. Tamás.

  • 14 Kungl István // 2008. március 18. 10:27

    Szia Péter!

    Megnéztem az oldalt és a probléma az, hogy a begépeled a weboldalad:
    http://www.freeweb.hu/karacsondikemeny/

    Akkor a freeweb egy frame-be rakja oldalad, aminek a forráskódja ez:


    <html>
    <head>
    <title>[Karácsondi Kémény] Kémény kémény bélelés, kémény építés, kémény bélelés, szerelt kémény építés</title>
    <meta name="Description" content="[Karácsondi Kémény] Kémény kémény bélelés, kémény építés, kémény bélelés, szerelt kémény építés, [Karácsondi Kémény] Kémény kémény bélelés, kémény építés, kémény bélelés, szerelt kémény építés, kémények hő és áramlástechnikai ellenőrzése, kémények hő és áramlástechnikai ellenőrzéső számítása. Turbós, kondenzációs kémények anyagai. Alumínium és saválló acéllemez béléscsövek, szerelt kémények.">
    </head>
    <frameset border="3" frameborder="1" framespacing="0" rows="65,*">
    <frameset border="0" frameborder="0" framespacing="0" cols="0,*">
    <frame src="http://www.freeweb.hu/html/audit_4.html" marginheight="0" marginwidth="0" noresize name="audit" scrolling="no">
    <frame src="http://www.freeweb.hu/html/logo_4.html" marginheight="0" marginwidth="0" noresize name="logo" scrolling="no">
    </frameset>
    <frame src="http://www.freeweb.hu/karacsondikemeny/index.htm" noresize name="user">
    </frameset>
    <noframes></noframes>
    </html>

    Itt valóban nincs semmilyen ellenőrző meta tag (nem is lehet a freeweb működéséből következően).

    Sajnos mivel a Google-nek nem lehet megmondani, hogy hol keresse a meta tag-et, nem tudod használni a Webmaster Tools-t.

    Ma már elég olcsón lehet találni tárhely szolgáltatókat, érdemes lenne váltani és saját domain alatt megjeleníteni a weboldalt.

    Üdv,
    KI

  • 15 Rémiás Mihály // 2008. március 18. 19:38

    Most hallottam először erről a Webmasters Toolsról, nagyon hasznosnak tartom, végre több információt láthatok arról, amit a google lát :)

    Üdv!
    Rémiás Mihály
    http://www.eudomain.eu

  • 16 eaposztrof // 2008. március 19. 01:48

    azon tahelyeknel ahol framekre tagolja az oldalt a reklamjuk, sajnos a webmaster tools hasznalhatatlan.

    nekemezidaig egyetlen gondom volt vele:
    szerver beallitasanal minden nem letezo keres egy adott oldalra iranyit. ez olyan mint a szemelyreszabott 404 oldal. es ez a php oldal kilistazza a keresnek megfelelo tartalmat. ezt a googlebot nem szerette, minden ilyen forwardolast 404errorral jutalmazott. de egyszeru a megoldas:
    .htaccess file:
    RewriteEngine on
    Options +FollowSymlinks
    ErrorDocument 404 /tartalom.php?meghivas=$1
    igy az oldal meghivasok a tartalom.php-nak lesznek tovabbadva. es ezt mar a googlebot letezo oldalnak ismeri el.

  • 17 Szilágyi Gábor // 2008. március 19. 21:08

    Sziasztok!
    Nagyon klassza leírás, jómagam is beleástam magam teljesen. Nagyszerűen tudom használni.
    Aki website xml-t akar létrehozni, annak ajánlom a generátorokat, nagyon szuperek, és egy kattintással kész vagyunk vele.
    Ez nekem nagyon bejött: http://www.xml-sitemaps.com/

  • 18 Szabó Péter // 2008. március 19. 23:25

    Szia István

    Köszönöm a segítő hozzászólásodat! Már gondoltam arra én is, hogy saját domain alá rakjam fel a weboldalamat. A metatag-os részt már értem, hogy miért nem sikerült. Ha beregisztáltatok egy új domain-nevet, akkor gondolom kezdhetem elöről a várakozást, hogy egyre feljebb kerüljek a keresési listákon. Most ha rákerestek a kémény bélelés szóra, akkor már a 20. vagyok :-))

    Kszönöm a segítséget!!
    Szabó Péter

  • 19 György Filipov // 2008. március 20. 14:35

    Jó a blog. Csak hozzátenném, hogy még a kulcsszavakat is meg lehet tudni. Innen azonnal látszik, hogy a linkek szövege nagyon fontos

  • 20 Strasszer Tünde // 2008. március 23. 06:16

    A kulcsszavakat meglehet tudni (hányadik vagy a google-ban, de szerintem ha saját oldalról beszélünk, sokkal hasznosabb az hogy látod hogy az emberek milyen kulcsszóra kattintanak rád. Ehhez használhatod a google kulcsszókeresőjét is, de engem így biztosabbá tett, hogy mire kell, kéne optimalizálni a weboldalt.

  • 21 Villányi Balázs // 2008. március 25. 17:11

    Kedves István!

    Egy blog-nál hová, hogyan kell beszúrni a kódot, meta tag-et?

    Köszönettel:

    B.

  • 22 Halász Renáta // 2008. március 29. 14:13

    Kedves Szilágyi Gábor! A linkje segítségéve elképesztően egyszerűen el tudtam készíteni a sitemap-omat. Nagyon köszönöm! A tegnapi napon pont ezzel kapcsolatosan tettem fel egy kérdést (ami nem tudom miért, de ma reggelre eltünt innen) de az a lényeg, hogy hatalmas segítség volt nekem! Köszönöm!

  • 23 Kungl István // 2008. április 02. 15:02

    Válasz: #21

    Kedves Balázs!

    A blog sablonjába kellene (a fejléc részbe), de nem tudom hogy van-e erre lehetőség egy nagy blog motor esetében, amit nem mi birtoklunk.

    KI

  • 24 zsoltsan // 2008. április 12. 14:27

    Szia István!

    A siteodat elég hasznos dolgonak tartom, ideértve a fórumot is!
    Amiről talán még érdemes lenne beszélni az apróhírdetési portálokról. A mi szakmánkban(ipari terület) elég sok a konkurens, jól optimalizált site! kb 1-évig a Google első oldalán a 8-10 helyen voltunk. Amióta viszont elkezdtünk apróhírdetési portálokon hírdetni, ugyanazon 4 kulcsszóra első helyen vagyunk, és a forgalmunk is 50-60% megnőtt!
    Persze csak olyan apróhírdetési portálokon hírdetünk aminek a pagerang értéke legalább 3!

    Üdv: Zsoltsan

  • 25 Kolozsvári Zoltán // 2008. május 20. 12:40

    Az én gondom a következő, van két oldalam amit nem én csinálok mert nem értek hozzá. A saját oldalaimat és a szerkesztők munkályát nem tudom ellenőrizni mert nem vagyok webszerkesztő? Én belenyűlni szeretnék az oldalba hanem megtudni hogy minden rendben van-e rajta.

  • 26 Kungl István // 2008. május 20. 12:48

    Válasz: #25

    Ez esetben is érdemes a Google Webmaster Tools-t használni és közösen átnézni a fejlesztőkkel. Egyébként pedig ha a weboldalak jó helyezést kapnak a fontos kulcsszavakra, akkor nagy gond nem lehet. Ellenkező esetben érdemes változtatáson gondolkodni.

    KI

  • 27 Kolozsvári Zoltán // 2008. május 20. 13:04

    most bővítettük a kulcsszavakat, de a szerkesztőm szerint nincs értelme és azt szeretném megtudni hogy hasznos volt-e vagy felesleges ill.mit válltoztassak. Az oldalam nem tudom ellenőriztetni mert nem tudok sem htm fájt feltölteni sem mást ezt csak az oldal szerkesztője tudja használni a tulajdonosa nem, hacsak nem ért hozzá

  • 28 Kungl István // 2008. május 20. 13:11

    A “kulcsszavak bővítése” ha csak azt jelenti, hogy a meta keywords tagba új szavak is bekerültek, az nem keresőoptimalizálás.

    A kulcsszavakra keressen rá és nézze meg hol helyezkedik el weboldala. Így ellenőrizheti hol tart a honlap.

    A keresőoptimalizálás nem csak a webfejlesztő feladata, nagy szerepe van a tulajdonosnak is. Vannak olyan feladatok, melyeket kifejezett neki lenne a legcélszerűbb elvégezni. Ezek nem igényelnek természetesen fejlesztői ismereteket.

    KI

  • 29 Sós János // 2008. május 26. 15:26

    Tisztelt Kungl úr!

    Találtam egy oldalt a wikipedia-n, ahol szó szerinti átvételt tartalmazó szócikkek találhatók meg, illetve azon oldalak linkjei, amelyek szó szerinti átvételt tartalmaznak. Ennek a wikipedia oldalnak jó a pagerank-je (5-ös), viszont a jelentéstartalma negatív. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a Google pozitív, vagy negatív irányban veszi-e figyelembe, hogy egy oldal linkje szerepel itt? Az én oldalamé nem szerepel, de nem tudom hogy ez áldás vagy átok? (Hírek közlésénél egyébként én is alkalmazom a szó szerinti átvételt, de meg is jelölöm a forrást.)

    Üdvözlettel,
    Sós János

  • 30 Kungl István // 2008. május 26. 15:39

    válasz: #29

    Tisztelt Sós János!

    Nagyon hasznos a kérdés, amit feltett. Gyakorlatilag duplikált tartalomról beszélünk ilyenkor, amikor az eredeti tartalom van veszélyben (főleg, ha korábban a Google még nem tárolta le az eredeti tartalmat).

    A Google irányelvei és saját tapasztalatom alapján, ha a tartalom közlése mellett megjelölik, hivatkozzás a forrást, akkor a Google ezt felismeri és az eredeti tartalmat fogja erősíteni.

    Üdvözlettel:
    KI

  • 31 West Ádám // 2008. július 10. 12:08

    nem az enyim a hawerom é ö mondta tegyem fell

  • 32 pertu // 2008. augusztus 04. 18:09

    Üdv

    Létezik esetleg olyan oldal ahol felsorolják azokat a szolgáltatókat akiknél működik a Google Webmaster Tools. A freewebnél van egy oldalam és nem elérhető a google szolgáltatása, ha már előfizetek egy másikra szeretném tudni hogy nem zsákbamacskát veszek :-)

  • 33 Domiter Tibor // 2008. szeptember 22. 13:42

    XML feldolgozási hiba: az XML-deklaráció nem jólformázott
    Hely: http://www.americarservice.hu/sitemap.xml
    1. sor, 15. oszlop:
    ————–^
    Nekem ezt írta ki miután feltöltöttem a sitemapot! Tud valaki segítani , mi lehet a hiba.
    köszi.

  • 34 Kotosz Tibor // 2009. január 21. 13:32

    Nekem is ilyeneket írt ki mindig. Így aztán töröltem az ilyen sorokat:

    2008-09-21T16:33:01+00:00
    daily

    és minden és között csak annyit hagytam meg hogy http://www.webcim.hu/oldal1.htm

    Példának itt az enyém, amit elfogadott a Google:

    http://www.kotosy.extra.hu/sitemap.xml

  • 35 Masszázs // 2009. április 02. 15:23

    Nekem is előfordult, hogy új kódot generáltatott és azt kellett behelyezni.

  • 36 Huber István // 2009. június 12. 18:11

    Kedves István!
    Először is nagyon köszönöm a sok hasznos információt,rengeteget tanultam az Ön leveleiből!
    Most viszont elakadtam,és nem tudom,hogy mit csinálok rosszul,és hogyan léphetnék tovább! Nem tudom ellenőriztetni a webhelyemet akárhogyan is próbálom!
    A HTML fájl feltőltést választottam,feltőltöttem a főoldalra,és a böngészöbe beirt elözetes ellenörzésen meg is jelent az oldalam,de aztán az Ellenőrzés gombra kattintva ezt az üzenetet kapom: “Azt észleltük,hogy a 404-es(a fájl nem található)hibaoldal 200(teljesítve)állapotú fejléccel rendelkezik.”
    Nem tudom,hogy mit kellene tennem,és hogyan!!!
    A tárhelyem nem ingyenes.
    Kérem segítsen!
    Válaszát előre is köszönöm!

  • 37 Nyul Zoltán // 2010. március 13. 09:23

    Nagyon hasznosnak tartom, hogy olvasni lehet a témáról, de sajnos nekem nem sikerült meta tag kóddal. Saját domain nevem van, megpróbáltam a .shp.hu és a .hu variációt is, és nem értem milyért nem sikerült.Ha valakinek van ötlete előre is köszönöm.

Hozzászólás

(Kerüljük a kulcsszavakat a névben)
* Kötelező mező. Az e-mail cím nem jelenik meg a blogon.