A Pingvin algoritmust továbbra is finomítják

2014. december 12. · 14 hozzászólás

Kategóriák: Google Pingvin

Az elmúlt napokban több helyről is hallottuk és tapasztaltuk, hogy kisebb-nagyobb mértékben változnak a találati listák. Ameddig ezt nem erősítették meg a Google részéről, addig nem volt egyértelmű, hogy miről is van szó. Most viszont egy külföldi online magazinnak tett nyilatkozatból kiderült, hogy valójában folyamatosan finomítják a Pingvin algoritmust.

Nemrég adtunk hírt, hogy útjára indították a Pingvin (vagy angolul Penguin) algoritmus legfrissebb változatát, ez volt a Pingvin 3.0

A frissítés után sokan jelezték, hogy weboldaluk visszatért és a nemzetközi tapasztalatok szerint is sokat enyhült a szigor. A korábban büntetést kapott weboldalak közül sok visszatért és talán nem olyan könnyen eshetünk büntetés áldozatául. A folyamat viszont nem ért véget.

A Google Pingvin 3.x frissítések

Már december elején érezhető volt, hogy újra mozognak egy kicsit a találati listák. Mint kiderült ennek az volt az oka, hogy továbbra is módosítgatják és frissítik a Pingvin algoritmust, de most csendesebben, kevésbé (vagy egyáltalán nem) jelentik be a frissítéseket.

Google Pingvin 3.x frissítések

A magazinnak tett eredeti nyilatkozat a következő:

That last big update is still rolling out — though really there won’t be a particularly distinct end-point to the activity, since Penguin is shifting to more continuous updates. The idea is to keep optimizing as we go now.

Fordításban körülbelül a következőről van szó:

Az utolsó nagy frissítés még nem ért véget. Ennek igazából nem lesz egy konkrét lezárási dátuma, mert mostantól a Pingvin algoritmust folyamatosan fejlesztjük és finomítjuk menet közben.

Mi ennek a következménye

Ha hihetünk ennek a bejelentésnek, akkor mostantól többször lesz kisebb frissítés és nem félévente, évente lép életbe majd egy-egy új változat. Viszont az is igaz, hogy nem lesznek nagy hivatalos bejelentések minden frissítéshez.

Ennek lesznek majd pozitív és negatív hatásai. Annak örülhetünk, hogy többször lesz frissítés, hiszen ez mindig egy jó esély arra, hogy ha netán büntetést kapott az oldalunk, akkor visszakerüljön, vagy legalább javuljon a pozíciója. Feltéve persze, hogy időközben javítottuk a hibákat. Elképzelhető tehát, hogy mostantól majd nem kell fél-egy évet várni arra, hogy az oldalunk büntetése megszűnjön.

A neatív hatás pedig az, hogy ha nem jelentik be a frissítéseket, akkor nehezebb lesz megállapítani, hogy mi okozta a weboldal visszaesését. Eddig, ha a visszaesés egy-egy hivatalos frissítés idejére esett, akkor jó eséllyel be lehetett azonosítani a büntetés okát. Ha jó eséllyel tudjuk az okot, akkor merészebben tudunk cselekedni és megszüntetni a problémás tényezőket.

Sok tapasztalat tehát még nincs egyelőre. Mindenesetre szerintünk pozitív, hogy nem egy-egy nagy frissítés írja át az addig működő szabályokat, hanem folyamatosan finomítják az algoritmusokat és ezáltal követhetőbbé válnak a követelmények mindenki számára.

Annak viszont kevésbé örülünk, hogy az első tapasztalatokat az ünnepek alatt éljük át :).

Ha tetszett:
Megosztom

14 hozzászólás érkezett ↓

  • 1 Gödöllői duguláselhárító - Csongrádi László // 2014. december 12. 12:42

    Üdv!

    Igen, én magam is észrevettem változásokat, most jobban jöttem ki ezekből a módosításokból. Például az oldalam előrekerült a 2. helyre a “duguláselhárítás Gödöllő” keresésre.

    Csongrádi László

  • 2 Redőny Prekup József // 2014. december 12. 13:09

    Sziasztok.

    Az Én észrevételem, hogy dobálja az oldalt hol az első hol a második a találati listán a redőny szóra.

    Bár az elmúlt 3 év frissítéseinek mindig valamelyik oldalam a vesztese lett.
    Prekup József

  • 3 balaton // 2014. december 12. 19:53

    Az én észrevételem pedig az ,hogy be vannak betonozva a helyezések már hónapok óta bármit csinálunk is.

  • 4 Szunyogh Tamás // 2014. december 13. 07:47

    Kicsit át kellene nézni a cikket helyesírási szempontból!
    Oké, hogy az adtunk múlt idő, de ettől nem feltétlenül kell két darab t betűvel írni..
    De ez csak egy kiragadott példa..
    Még bőven van benne csemege!

  • 5 Horváth Sándor // 2014. december 13. 07:49

    Az első bekezdésben akad egy két nyelvtani hiba :)
    attunk, algritmus

  • 6 Molnár Szabolcs // 2014. december 13. 07:59

    Szóval topogunk, mint a pingvinek, s nézhetjük, hogy mi történik. :D :D

  • 7 Pappné Benedek Erika // 2014. december 13. 08:20

    Bosszantó, hogy minden ilyen frissítéssel csökken a keresőből érkező forgalmam a “terhesség hétről hétre” kulcsszóra, ugyanis mindig hátrébb sorol a google. Pedig igyekszem hasznos tartalmat szolgáltatni, és nem mesterkedek semmivel. Az első helyen talán az első évben voltam. Nem minden bejegyzésem forog a kulcsszó körül, de ennek így is kell lennie, nem? Ti tudtok valami ötletet adni, hogy mit tegyek?

  • 8 Varga Tamás // 2014. december 13. 08:58

    Másfél hete vettem észre, hogy kiesnek aloldalak és posztok a Google-ből, pár napig nem találtam viszonylag sokat. Aztán 2-3 nap után megjelentek de 6-7 helyezéssel fentebb a 3.-ik, 2.-ik helyen (4 aloldal). Szerintem hülyeség, hogy enyhül a szigor, aki black SEO-zik vagy erősen spekulálja a weboldalát, annak nem fog előrébb jönni. Akinek előrébb jön a frissítések után, az azért van, mert sok spekulált és erőltetett oldal kiesik előle.

  • 9 Eyn // 2014. december 13. 09:09

    Eddig nagyjából elégedett vagyok a Google működésével. Eddig is törekedtem arra, hogy sok hasznos tartalmat közöljek és az jó, hogy a szöveget ilyen szempontból fokozottan figyeli a Google. Több blogomban egyes mondatokra érkeznek látogatók, amelyekre nem is gondoltam volna, de többen keresik és mivel máshol nem írnak róla, hozzám jönnek. Például a Régi Új Zenék blogban számos előadót mutattam be először magyarul, vagy kevéssé ismert zenei stílusokat, és sokan ezeket keresték.
    Viszont sajnos az is előfordul, hogy sokkal kevesebb információval rendelkező, reklámokkal teleszórt, Wikipédiából másolt szövegekkel bíró oldalakat előrébb hoz a kereső. Mindenesetre idővel azért felfigyel az értékes tartalomra és ez a legfontosabb.

  • 10 Madocsai József // 2014. december 13. 10:39

    Nekünk weblap készítés kulcsszóra beugrott 4. helyre az oldalunk.

    Egy másik oldalunk, amit a pingvin 1 büntetett még 2012-ben, már újra első oldalas.

    Egyenlőre pozitív, kíváncsi vagyok mi lesz ennek a vége.

  • 11 Hello English // 2014. december 13. 17:09

    Örülök a bejegyzésnek, mert napok óta figyelem már, miért előztek be hirtelen “konkurens” oldalak a találati listákon. Így már értem, vagy legalábbis sejtem az okát. Természetesen a szükséges lépéseket megtettem, éppen túl vagyok egy tartalomfrissítésen, növeltem a szövegek mennyiségét és a kulcsszavak számát. És van még pár válaszom a változásokra. Kíváncsi vagyok, mennyi időre lesz szükségem, hogy visszaszerezzem a megfelelő helyezéseimet.

  • 12 Kompletta // 2014. december 16. 13:57

    Igen, én is veszek észre változásokat, de fontos megjegyezni: az alapok nem változtak! Tehát: jó szerkezet, tartalom és egyszerűség.
    Belépett ezek mellé még egy dolog: a Google kapcsolat. Ha a szolgáltatásait vesszük igénybe, akkor szeretni fog bennünket. Nem csak a fizetősekről van szó ….

  • 13 0-24 Dunakeszi gyorsszolgálat // 2015. április 14. 15:14

    Április 21-ére beharangozott a Google egy nagy frissítést. Erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy aki nem mobilbarát az ő algoritmusa szerint, annak annyi. Itt lehet tesztelni egy oldalt “mobilbarátság” szempontjából: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/?hl=hu

    Valakinek van bővebb infója?

  • 14 Zoli23 // 2019. február 15. 09:01

    Nekem úgy tűnik, hogy összességében jó hatással volt a találtati lista minőségére a Pingvin. Ahhoz is hozzájárult, hogy tisztuljon némileg az internet azzal, hogy a valós minőségi tartalmat nyújtó weboldalak kerülnek előrrébb. Visszatekintve azért nem érzem drasztikusnak a változást. A Google bizoonyára most is finomítja az algoritmusait, ami lassan, de biztosan a weboldalak valódi értéke szerinti rangsorolás irányába halad.

    Szerintetek is egyre inkább a minőségi tartalom a meghatározó a Google rangsor esetében?

Hozzászólás

(Kerüljük a kulcsszavakat a névben)
* Kötelező mező. Az e-mail cím nem jelenik meg a blogon.