Videók a honlapon - Videó oldaltérkép

2010. szeptember 02. · 6 hozzászólás

Kategóriák: Google · Google Webmaster Tools

A szélessávú internet terjedésével az egyik legnagyobb robbanás a különböző videók nézettségében tapasztalható. Egy az általánosan az internet használókról készült 2009 év végi statisztika alapján naponta átlagosan 1 milliárd videót néznek meg csak a YouTube-on. Bár nem csak a videókról szól a felmérés, de azért kapcsolódik a mostani cikkünkhöz.

Eltekintve a legnagyobb videó megosztó oldaltól ma egyre több honlap tulajdonos alkalmaz valamilyen videót az oldalán. Ennek számos célja lehet, például:, híradás eseményről, video blog, vagy csak egy vicces videó megosztása, stb. Lényeg, hogy terjed, vagy inkább már elterjedt ez az eszköz a kisebb weboldalakon is, a nagyobb weblapok pedig már régebb óta használják (például a hírportálok már nagyon sok cikkhez videót is bemutatnak). Az Google új felületének köszönhetően előtérbe kerültek a különböző típusú tartalmak szűrése a találati listán. Ennek eredményeképpen egyre többen keresnek például csak a videók között. A találati lista elemei ebben az esetben csak videókból állnak (hasonlóan például a képkeresés esetében).

A honlapon lévő videók a normál keresőoptimalizáláshoz hasonlóan egy algoritmus szerint rendeződnek. Sokszor a videó azonban nem megfelelő formában szerepel, vagy a kereső egyszerűen nem szerez róla tudomást. A videók találati listára való felkerülést nagyban elősegíti, ha feltöltünk egy videó oldaltérképet, amely értékes információkat tartalmaz a videónkról. Ilyenek például

  • a weboldal, ahol a videó elérhetÅ‘ (URL)
  • a videó fájl közvetlen helye (URL),
  • a lejátszó helye (URL),
  • a videó Title eleme,
  • leírása,
  • stb.

Minél több releváns információt közlünk, annál nagyobb eséllyel fog szerepelni a videónk a találati listán. A videó és a lejátszó helye mindenképpen alapkövetelmény (kötelező legalább az egyiket, de nagyon ajánlott mindkettőt megadni). A videó fájl jellemzően .flv, míg a lejátszó .swf kiterjesztéssel végződik.

A nagy kereső egyébként a következő Flash SWF-objektumokat és videó fájlokat képes feltérképezni: .mpg, .mpeg, .mp4, .mov, .wmv, .asf, .avi, .ra, .ram, .rm, .flv. Minden fájlnak HTTP-protokollon keresztül elérhetőnek kell lennie.

Az videó oldaltérkép

A videó oldaltérkép – a normál google oldaltérképhez hasonlóan – egy xml dokumentum és ugyanazt a webhelytérkép protokoll az alapja, gyakorlatilag annak kiterjesztése. (A webhelytérkép helyett mRSS feedet is lehet használni. Ennek kinézete kissé más, de ugyanolyan jól használható.)

Egy egyszerű. két videóból álló térkép felépítése lehet ilyen például:

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″
        xmlns:video=”http://www.google.com/schemas/sitemap-video/1.1″>
  <url>
    <loc>http://www.weboldal.hu/videok/video-oldala.html </loc>
    <video:video>
      <video:content_loc>http://www.weboldal.hu/video01.flv </video:content_loc>
      <video:player_loc allow_embed=”yes”>http://www.weboldal.hu/videolejatszo.swf?video=123 </video:player_loc>
      <video:title>Példa videó</video:title>
      <video:thumbnail_loc>http://www.weboldal.hu/miniaturok/01.jpg </video:thumbnail_loc>
    </video:video>
  </url>
  <url>
    <loc>http://www.weboldal.hu/videok/masik-video-oldala.html </loc>
    <video:video>
      <video:content_loc>http://www.weboldal.hu/videok/video02.mpg </video:content_loc>
      <video:description>Második példa videó</video:description>
    </video:video>
  </url>
</urlset>

Mint említettem minél több információt közlünk a videóról, annál nagyobb esély van arra, hogy az bekerül a találati listára. Az oldaltérkép készítésekor a következő címkéket adhatjuk meg / kell megadnunk egy videóhoz:

  • <loc>**: azt az URL-t kell megadni itt, ahol a videó megnézhetÅ‘ (ha a látogató rákattint a videóra, akkor ezen az oldalon landol)
  • <video:video>**: a videó további címkéit tartalmazó blokk
  • <video:player_loc>**: az adott Flash lejátszóra mutató hivazkozás (további attribútumok is megadhatók benne)
  • <video:content_loc>**: az adott videó fájl fizikai helye
  • <video:thumbnail_loc>: itt a videó kis ikonszerű elÅ‘nézeti képének helyét kell megadni. Javallott megadni, de ha nincs akkor generálhat is a keresÅ‘, de ez nem minden esetben lehetséges. Ezzel a képpel jelenik meg a videó a találati listán. 120 x 90 pixel mérettűnek kell lennie és kiterjesztése jpg, .png, vagy .gif lehet.
  • <video:title>*: a videó címe maximum 100 karakter terjedelemben
  • <video:description>*: a videó leírása maximum 2048 karakterben
  • <video:expiration_date>*: Az a dátum, ameddig a videó elérhetÅ‘ lesz az oldalon. A dátumot W3C formátumban kell megadni.
  • <video:duration>*: a videó hossza másodpercben (0-28 800 (8 óra) közötti érték)
  • <video:rating>: a videó rangsorolása 0.0-tól 5.0-ig egy lebegÅ‘pontos szám
  • <video:publication_date>: A videó megjelenésének dátuma szintén W3C formátumban
  • <video:category>: a videó kategóriája maximum 256 karakterben. A videót (mint a videotékában a filmeket) különbözÅ‘ kategóriákba sorolhatjuk, bár itt szűkebb kategóriát kell megadni. Ilyen kategória lehet például: utazás, marketing, gazdaság, stb.
  • <video:tag>: a kategóriához kapcsolódó címkék, kulcsszavak. Egy kategóriához maximum 32 címke adható meg.
  • <video:family_friendly>: értéke lehet "yes", vagy "no". Ha a Google Biztonságos keresés aktív, akkor a "no" értékű videók nem jelennek meg.
  • <video:restriction> attribútumai lehetnek: relationship="allow", vagy relationship="deny". Megadhatjuk, hogy melyik országokban lejátszható, vagy nem lejátszható a videó. Az országokat vesszÅ‘vel elválasztott ISO 3166 formátumban kell megadni. Ha nincs megadva, akkor mindenhol lejátszható.
  • <video:view_count>: a videó megtekintéseinek száma

*ajánlott
** kötelező

Az videó oldaltérkép beküldése

A videó oldaltérképet a normál oldaltérképhez hasonlóan kell beküldeni, ennek megfelelően a Webmestereszközök (Webmaster Tools) Webhelytérképek menüpontja alatt ez néhány kattintással megtehető.

Sajnos a videó oldaltérkép beküldése még nem garantálja azt, hogy az adott kulcsszavakra meg is jelenik jó pozícióban a videónk, de ahhoz elegendő, hogy a kereső tudomására adjuk az ilyen tartalmunkat.

Képek elhelyezése az oldaltérképben

Ma már lehetőség van arra, hogy a videó oldaltérképben ne csak videókat, hanem egyéb médiaformátumokat, például az oldalon megjelenő képeket is felvegyünk az xml fájlban.

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<urlset xmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″
        xmlns:image=”http://www.google.com/schemas/sitemap-image/1.1″
        xmlns:video=”http://www.google.com/schemas/sitemap-video/1.1″>
  <url>
    <loc>http://www.weboldal.hu/videok/video-oldala.html </loc>
    <image:image>
      <image:loc> http://www.weboldal.hu/kep.jpg </image:loc>
    </image:image>
    <video:video>
      <video:content_loc>http://www.weboldal.hu/video01.flv </video:content_loc>
      <video:player_loc allow_embed=”yes”>http://www.weboldal.hu/videolejatszo.swf?video=123 </video:player_loc>
      <video:title>Példa videó</video:title>
      <video:thumbnail_loc>http://www.weboldal.hu/miniaturok/01.jpg </video:thumbnail_loc>
    </video:video>
  </url>
</urlset>

Néhány tipp

  • Korábban már említettem, hogy célszerű minél több adatot megadni a videóról
  • Érdemes legalább a Videó címét megadni minden esetben és ezt úgy tegyük, hogy a videó oldalán lévÅ‘ szöveggel, az oldal kulcsszavaival harmonizáljon. Ha a megadott cím nem releváns az oldal tartalmával, akkor inkább az oldal tartalmát veszi alapul a keresÅ‘.
  • A képekhez hasonlóan itt is az aktuális kulcsszavakkal harmonizáló kifejezéseket adjunk meg a leírásban, címben, stb. Mindezt úgy, hogy az oldal tartalmával is összhangban legyen.
  • Hasonlóan a normál keresÅ‘optimalizáláshoz itt is számít a rámutató hivatkozások száma.

Ha a weboldalon sokszor használunk videókat, képeket, akkor érdemes létrehozni oldaltérképet a média fájlok részére is, hogy ezzel is növelhessük a látogatóink számát.

Ha tetszett:
Megosztom

6 hozzászólás érkezett ↓

  • 1 Szabó Dénes // 2010. szeptember 02. 09:46

    YouTube videok (megfelelő tagekkel) belinkelése, ill. megjelenítése van bármilyen hatással az adott oldal látogatottságára, helyezésére?

  • 2 RedÅ‘ny // 2010. szeptember 02. 17:55

    A legjobbkor érkezett a leveled, már folyamatban van egy termékbemutató videónk. A videóval kapcsolatban az optimalizállásra nem is gondoltam, a felhasználóknak szeretnék pluszt nyújtani.
    De a leveled olvasása után beszélek a webmesteremmel.
    Köszönöm.

  • 3 Weblap.ro // 2010. szeptember 04. 10:09

    Ez valami új dolog lehet, most látom én is a Google Webmaster Toolsban, hogy nyomatják a Video Sitemapet. Köszi a tippet, ha videót fogok beilleszteni legközelebb a weblapomba biztosan használni fogom ezt a lehetőséget.

  • 4 Hegyi Terézia // 2010. szeptember 08. 09:13

    Ez nekem is új volt, köszönöm! :)

  • 5 Weblap.ro // 2010. szeptember 12. 08:34

    Kb. egy hete elkészítettem egy automatikusan generált video sitemap-et egy általam készített videómegosztó honlaphoz (morevid.com). Kiváncsian vártam az eredményeket és egy hét alatt alig egy apró növekedést észleltem csak, pedig a sitemapem tartalmazza az összes videómat, kulcsszavakat, címeket, kategóriákat stb. Ennél azért többet vártam…

    Apropó, István. Szerinted mi a jelentősége annak, hogy beírd a video sitemap-be a rankot, a visited count-ot és hasonló nem tul fontos dolgokat? Hol használja fel ezeket a Google és mi a jelentősége? Mert nem látom, hogy a találati listában ezek az infók megjelennének. Én a helyspórlás (a 10 MB-os korlát) miatt inkább kihagytam ezeket az elős verzióból.

  • 6 Monori Tamás // 2013. szeptember 30. 19:11

    3 évet késtem a cikk elolvasásával,de így is újdonság a számomra !

Hozzászólás

(Kerüljük a kulcsszavakat a névben)
* Kötelező mező. Az e-mail cím nem jelenik meg a blogon.