Megújult a Google képkereső

2010. augusztus 05. · 20 hozzászólás

Kategóriák: Google · Keresés

Július végén a Google megújította a képkereső felületét (Google images: http://images.google.hu). Az új kialakításban nagyobb képeket kapunk, első ránézésre már nem láthatók a képhez tartozó információk, és a kép forrását is egészen más úton érjük el.

Az új találati lista

A keresést követően, az egérkurzort a kép fölé kell vinni, s így kapunk egy nagyobb ablakot, benne az adott kép kicsit nagyobb méretben, alatta pedig láthatjuk a fájl nevét, méretét, a weboldal címét, illetve a kép vagy a szövegkörnyezet kulcsszavait. Találunk még egy hivatkozást is "Hasonló" felirattal, ahol a kereső a kiinduló képhez keres hasonló képeket. (Ez a lehetőség nem minden esetben érhető el.) Ez a funkció már korábban is létezett és egész jól működik. Például egy tartalomszolgáltató oldalán találtunk egy tortát ábrázoló képet, ami nem volt releváns a szöveggel (a szövegkörnyezetben sehol sem szerepelt süteményekkel kapcsolatos szó vagy kifejezés) és a "Hasonló" opció segítségével kivétel nélkül újabb tortákat vagy egyéb süteményeket kaptunk.

Találatok száma

Megújult a Google képkereső

Kereséskor a böngésző ablak méretétől függően dől el, hogy hány képet kapunk az első oldalon. Lefelé görgetve pedig az újabb oldalak is folyamatosan betöltődnek, rajta a képekkel. Gyakorlatilag rengeteg képet kapunk és csak görgetni kell a képek megtekintéséhez a korábbi lapozással ellentétben.

A kép forrás oldala

Megújult a Google képkereső

Ha rákattintunk egy képre, akkor egy érdekes oldalt kapunk. A Google betölti a háttérbe a weboldalt, ahonnan a kép származik és fölé egy kis "layer"-ben külön elhelyezi nekünk a kért fotót egy relatíve nagyobb méretben (kisebb képes esetén ez lehet a teljes méret is, de a nagyon nagy képeket kisebbre méretezi), a jobb oldalon pedig láthatjuk a kép adatait. Az adatok mellett egy kattintással elérhetjük az eredeti, teljes képet, míg ha a középen lévő képet bezárjuk, arra a weboldalra jutunk, ahol a Google a fotót találta.

A módosításokkal jobb lett a szolgáltatás?

Megoszlanak a vélemények. Minden bizonnyal ez attól függ, hogy ki mire használta, s a keresés mely fázisában sikerült eldöntenie mely képre van szüksége.

A Google gondolt azokra is, akik a régi rendszert jobban szerették, és az oldal láblécében lehetőség van a régi változatot használni a "Váltás az alap verzióra" link segítségével.

Az új fejlesztéseknek része lehet az is, hogy ezeken a listákon később majd képes hirdetésekkel is találkozhatunk.

Google vs. Bing képkereső

Érdemes megnézni és összehasonlítani a Bing képkereső szolgáltatását az új Google felülettel. Kétségkívül vannak hasonló működési elvek, és jelen esetben a Bing volt korábban.

Bing képkereső

Ha tetszett:
Megosztom

20 hozzászólás érkezett ↓

  • 1 HuPont.hu // 2010. augusztus 05. 16:17

    Nagy változás!

    Nagyon kíváncsi vagyok, hogy megváltozik-e a képkeresőkből érkező látogatók száma.

    Ha változást tapasztalsz - kedves olvasó -, kérlek, írd meg itt a tapasztalataid.

    Érdekes, hogy a Google követi a Bing-et, általában ez fordítva szokott történni.

  • 2 Szabó Dénes // 2010. augusztus 05. 18:41

    Nekem nagyon bejött. Egyedül talán a képtalálatok egy oldalon található mennyisége lehet zavaró. (Nálam ez a sok és a rengeteg között van valahol félúton - lehet elállítottam valamit korábban…)

  • 3 Gyimesi András // 2010. augusztus 06. 07:32

    Szerintem sokkal jobb és használhatóbb lett.
    Nem állítottál el semmit, azért van sok kép mert ha lefelé haladsz úgy változnak az oldal számok nem kell folyamatosan tovább léptetni a lapokat. Ez is jobb dolog benne.

  • 4 X-faktor Magyarországon // 2010. augusztus 06. 07:38

    Az ilyen jellegű változtatások sokat fognak segíteni azoknak akik nagy mennyiségű képpel rendelkeznek mint ahogy mi is, és optimalizáljuk is a képeket.

  • 5 Fülöp Richárd és Balogh Eszter // 2010. augusztus 06. 13:12

    Eddig is volt értelme a kép optimalizálásnak.
    De a látogatók, szinte minden esetben a képért jöttek…
    Most legalább a teljes oldal letöltődik nekik.
    Onnan meg már csak a jó főcím, valamint az érdekes, értéket adó tartalomra van szükség.

    A Bing volt előbb? Szerintem ez nem számít. mert az emberek többsége a google-t ismeri.
    Olyan ez minta Microsoft Windows vs. OS/2…
    Köszönöm, a hírt ez idáig nem tűnt fel.

    Már kezdem is készíteni a képes hirdetéseket adwords kampányainkhoz. :)

    István, a képek optimalizálására egy átfogó bejegyzést tudnál készíteni? köszönöm.
    Gondolok itt a nem releváns kulcsszavakkal alt-olt és title-zett képek grafikai részét illetően.
    hiszen ha a google képes kiválasztani a tortákat…

    Akkor valami algoritmus alapján a képet kell értelmeznie.

  • 6 Prekup József // 2010. augusztus 06. 15:59

    Köszönőm leveled!
    Kérdésem a weboldalunkon elhelyezett vetíthető képgalériára vonatkozna. A képgaléria vetítését lehet optimalizálni a képtalálatokra?
    Üdv Prekup József
    Árnyéktech

  • 7 Redőny // 2010. augusztus 06. 16:00

    Köszönőm leveled!
    Kérdésem a weboldalunkon elhelyezett vetíthető képgalériára vonatkozna. A képgaléria vetítését lehet optimalizálni a képtalálatokra?
    Üdv Prekup József
    Árnyéktech

  • 8 Bálint Balázs // 2010. augusztus 06. 18:17

    Igen észrevettem, hogy megváltozott a dolog.

    Magam nem örültem neki túlzottan, megszoktam a régit, és nem tetszik az új.
    Talán majd ezt is megtanulom, megszokom és változik a véleményem, de az nem holnap lesz.

    Üdv
    Bálint Balázs

  • 9 Albu Ili // 2010. augusztus 06. 22:28

    Köszönöm ezt a cikket!
    Nagy segítség volt az a mondat, hogy:

    >>A Google gondolt azokra is, akik a régi rendszert jobban szerették, és az oldal láblécében lehetőség van a régi változatot használni a “Váltás az alap verzióra” link segítségével.<<

    Az alap verzió nekem azért tetszik, mert a nagyobb fehér felületen könnyebb kiválasztani a képet amit keresek. Most annyira tömény a képáradat, hogy a szemem egy két oldal átnézése után belefárad.

    Viszont az nagyon tetszik, hogy betöltődik a kép alatt az oldal.

    Tehát, most, hogy van alapverzió, én továbbra is ezt a keresőt használom. :-)

    üdvözlettel
    Albu Ili

  • 10 Szabó Attila Vajk // 2010. augusztus 06. 23:06

    Nekem nem jött, de talán csak a megszokás miatt. Bár technikailag remélem javítanak rajta, találatban viszont jobb lett.

  • 11 Reha Zoltánné // 2010. augusztus 06. 23:43

    Kedves Kugli István, az új képkeresőnél sajnos azt tapasztaltam,illetve megállapítottam (de lehet, hogy csak szokatlan), hogy az előző képkereső áttekinthetőbb, ez túl zsúfolt, fárasztó a szemnek. Az már igaz, előnyt jelent, amint ráklikkelek a képre, a honlap rögtön megjelenik a kép mögött.

  • 12 Balázs Sándor József // 2010. augusztus 07. 04:30

    A hagyományos módszert választom, mindenki töltsön fel kedvére, és azért fizetünk, + azért ilyen drága az informatika mert luxus, akkor legyen luxus ne fejtörő játék, ne nekem kelljen kiagyalnom a Google helyett az opzimalizálást. Aki félti az alkotásait ne hozza fel a Netre kérkedni vele, dugja el. Én hagyonm használni másoknak is, hiszen erre való a Világháló, és ha valamit felrakok, hagyom , hogy más is hozzáférjen, Joviális emberekre van szüksége a világnak nem Kluták Rozikra.

  • 13 Tarcsiné Zsóka // 2010. augusztus 07. 09:45

    Kedves István!
    Köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet erre az új funkcióra.
    Nekem tetszik.Viszont nem vagyok profi internetes,ezért sokszor problémát okozott számomra, hogy felhasználhatom-e ezeket a képeket saját weblaphoz, vagy sem? Honnan tudom meg, hogy fizetősek, vagy ingyenesen használhatóak?

  • 14 Weblap.ro // 2010. augusztus 09. 17:24

    Szerintem nem koppintás, ezt egyszerűen így kell jól csinálni és mindkét képkereső rájött erre. A képek jól láthatók, a lista hosszú (főleg nagy felbontású képernyőn) és az, hogy magától betöltődnek a további oldalak, azt már hamarabb is kitalálhatták volna – ezt egyébként szerintem beépíthetnék a szöveges keresőbe is. Engem egyedül az idegesít, ahogy a képet aztán a forrásoldalra helyezni, ugyanis, miután a bezárás gombra kattintok elég sokat kell várnom, mire történik valami…

  • 15 Ádám Tibor // 2010. augusztus 10. 16:22

    Egyszerűen így kell jól csinálni .
    http://www.uzemanyag.hupont.hu

  • 16 Csúcs Mária // 2010. augusztus 11. 17:46

    Köszönöm az információt. Nekem még nem volt szükségem erre a funkcióra, csak tanulmányoztam. Amennyiben használni szeretném, úgy érzem sikerülni fog.

  • 17 Komornik Gábor // 2010. augusztus 20. 12:52

    Én is észrevettem már korábban a változást, és szerintem nagyon jól sikerült a felület. Szerintem a sok kép egy oldalon is előnyt jelent.
    Hogy most a google merített ötletet a bingtől. Úgy gondolom hogy ez nem probléma mivel nem egy az egyben az eredetit másolta le. Ráadásul szerintem egy fokkal talán még túl is szárnyalta azt.
    Probléma az olyasféle lemásolással van, mint ahogy az iwiw lemásolta a facebook üzenőfalát. Mivel az jóval szerényebb minőségű lett mint az eredeti.

  • 18 zoli // 2010. december 05. 20:06

    Üdvözletem!

    Nekem az alapverzió meg tatásával van gondom. Nem tudom sehogy visszaállítani azt a funkciót. Ez az új képkeresési módi sokkal lassabb mint a régi, és ráadásul bosszantó is, mert egy csomó felesleges kattintgatást kell elvégezni az után, hogy rákerestünk a képre. Eddig mikor képet kerestem elég volt az aktuális képre ráklikkelni és már be is jött a hozzátartozó honlap.Most bejön egy oldal, ami az orrunk elé biggyeszti a képet, és azt vagy bezárjuk vagy nem, utána meg a jobb felső sarokban elnavigálhatunk a honlapra.Minek kell elrontani azt, ami jó volt????Aki tudja hogy hogyan lehet megtartani és elmenteni az alapverzió képkeresési funkcióját az írja már le. Már elhullik a hajam sehogy sem megy, pedig egyszer régebben sikerült beállítanom.

    Köszi !

  • 19 Dezső Gyöngyi // 2011. június 02. 09:47

    Kedves István / Kedves Zsolt!

    Köszönöm az infót és tájékoztatást (ezt is!), megint csak hasznos volt!

    üdv

  • 20 Varjúné // 2018. december 15. 09:39

    én az uj keresővel ne m találok semmit nem tudom mit hová k ell tenni, meg mindehol regisztrálni kell nem tudok azóta semmit sem megtalálni

Hozzászólás

(Kerüljük a kulcsszavakat a névben)
* Kötelező mező. Az e-mail cím nem jelenik meg a blogon.