Az Internet világnapja - május 18.

2011. május 18. · 14 hozzászólás

Kategóriák: Érdekességek

Manapság már szinte mindennek van világnapja. Vannak kitüntetett napok, amelyeket már régóta ünnepel a világ és van rengeteg viszonylag új világnap is. A mai napon, május 18-án az Internet Világnapját ünnepelhetjük.

Ez az esemény a fiatal világnapok közé tartozik. Tegnap tartották a Távközlés Világnapját. Ez a megemlékezés jóval nagyobb múltra tekint vissza, ugyanis 1968 óta ünneplik világszerte. Annak emlékére nyilvánították kiemelt nappá, hogy 1865. május 17-én 20 ország (hazánk már akkor köztük volt a monarchia részeként) részvételével Párizsban aláírták a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU: International Telecommunications Union) alapító okiratát. Érdekesség, hogy 1865-ben még szikratávírókat alkalmaztak, mert Graham Bell csak 1876-ban találta fel a telefont.

Az internet világnapját szintén a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére ünnepeljük. A kezdeményezés célja elsősorban az, hogy a fejlődő országokba és minden lefedetlen területre is eljusson a világháló. A mai nap egyébként csak másodsorban szól a világhálóról. Ugyancsak mára esik a Nemzetközi Múzeumi Világnap.

2002-ben emlékeztek meg legelőször május 18-án az internet Világnapjáról. Egy évvel korábban, még 2001. április 3-án ünnepelték és a Távközlési Világnap miatt helyezték át. Ebből is látható, hogy az internet szempontjából tényleg nem túl nagy hagyományra tekint vissza ez a nap. Bár az internet és annak elterjedése történelmi léptékben rövid múltra tekint csak vissza, nagyon fontos elismernünk, hogy ma a világháló már szinte kihagyhatatlan eszköz, lehetőség. Már az életünk szerves részévé vált.

Ha tetszett:
Megosztom

14 hozzászólás érkezett ↓

  • 1 Madocsai József // 2011. május 18. 02:29

    Nagyon jó cikk!

  • 2 redőny // 2011. május 18. 08:07

    Néha nem is gondoljuk mennyire megváltozik az internettől a világ. Új fogalmak jönnek létre új munkahelyeket teremt és szüntet meg. Mi a redőny értékesítést 1990-ben ügykezdtük, hogy az ügyfeleket mi kerestük fel ” házalásos” modszerrel. Mjad fejlődött a marketting és a szórólapok dömpingje megjelent. Édekes de még a szórólapos értékesítésnek is voltak komoly fejlődései, persze a tartalmára esetleges kupon értékére gondolk. Az első weblapunk 2006-ban készült mej romba döntötte a felhasználókat mindössze azzal, hogy sok fotót talált és írtunk árakat is. A mostani oldalunkon árkalkuklátort találsz és még rengeteg plusszt. A következő oldal egy videó megosztó portál. Mely a gyártástól a felmérésig felszerelésig mindenhez külön videót szeretnénk. A redőny készítéssel kapcsolatban ez lenne az internett. A házalástól a videó portálig.

  • 3 Marcsi // 2011. május 18. 09:31

    Az ilyen cikkekért szeretem az internetet. A kedves “redőny” hozzászóló írásából, ha kivesszük a sok helyesírási hibát (ami a beírásnál pirossal megjelenik) egész jó lenne - és ez ilyenekért nem szeretem az internetet. Megtisztelő és építő lenne erre is odafigyelni (ez a kedves előttem szólónak íródott)és persze mit sem von le az oldalon szereplő cikk értékéből.

  • 4 Eyn // 2011. május 18. 10:01

    Az internet legnagyobb értéke abban rejlik, hogy mindenki, akinek van hozzáférése, hozzászólhat a világ dolgaihoz és megtudhatja azt, amit más médiában nem.Mert a hagyományos média erősen szűrt és negatív.
    Az internet viszont “demokratikus”, nem lehet megszüntetni és bárki találhat hozzá közel eső közösséget.Gyakorlatilag bármilyen információhoz hozzájuthatunk amire szükségünk van, míg hagyományos eszközökkel ez rengeteg időt venne igénybe, vagy sokszor nem is lehetséges.

  • 5 Máté Ildikó // 2011. május 18. 10:45

    Épp a napokban tudtam meg, hogy az internet kifejezés az angol eredetű inter/network szóból ered, amely magyarul leginkább ’hálózatok hálózata’-ként adható vissza, szó szerint hálózatok közöttit jelent.
    Nagyszerű lehetőség arra, hogy kinyíljon a világ. Ma már luxus nem élni az internet kínálta lehetőségekkel… de legalább akkora luxus (bár lehet, hogy a felelőtlenség jobb szó lenne ide!) a számítógép előtt ragadni. Hellokittys bolyhos papucsban, kócosan, kávét szürcsölgetve megváltani a világot. Én is hitegetem magam azzal, hogy „dolgozom”… miközben lelkesen csetelek a twitter-pajtásokkal.
    A legnagyobb kihívás (nekem) megőrizni azok szeretetét és barátságát, akik karnyújtásnyira vannak tőlem, miközben én százával gyűjtöm be a rajongókat és a „barátokat” a neten.
    Azt hiszem, ma, az internet világnapján hálát adok ezért a korszakalkotó találmányért… és kikapcsolom a számítógépemet.
    Vár Offlájnia! :)

  • 6 Pap Ljos // 2011. május 18. 12:28

    Sok mindent köszönhetünk az internetnek és sok mindent nem!
    De a fejlődés meg állíthatatlan velejárója!
    “Mi azért vagyunk”, hogy válogassunk a végtelen lehetőségek tárházában néha bánkódva–néha örülve az információ éhségünk,és kíváncsiságunk ki elégítésére!
    Én a gyermekeim által ismertem meg,”ők elmentek a nagyvilágba”, de az internet maradt és vele így ők is!
    Köszönöm internet!

  • 7 Szabó László Dezső // 2011. május 18. 14:37

    Az internet hatalmas jelentőséggel bír az emberek, közösségek, nemzetek kapcsolatrendszerében. Ma jóformán a világ minden pontjával kapcsolatot lehet teremteni.
    Magam is előszeretettel küldöm szét verseimet a neten keresztül barátaimnak a világ számtalan pontjára.
    Külön kiemelve az ismeretek, vélemények, kommentárok, hírek többoldalú megismerésének lehetőségét. Ez szerintem a tájékozódás szabadsága. Mint minden eszközt, ezt a lehetőséget is jól fel lehet használni az egyetemes emberi értékek és kultúra megismertetésére és megismerésére. Fontosnak tartom az e-könyvek, megjelenését a vilkághálón. Ezeket nagyságrendekkel olcsóbban lehet letölteni, mintha nyomtatva megvenné az ember.Adja Isten, hogy ez a kommunikációs lehetőség mindenki javára váljon!

  • 8 Petrik József // 2011. május 18. 17:12

    KÖszi, hogy elmondtátok ezt a világnapot.
    Én csak múlt év októbere óta vagyok igazán fenn a hálón, de teljesen világosan érzékelhető számomra ennek az “iparágnak” a súlya, és a jövője szinte beláthatatlan. Abban bíznunk kell, hogy nem a vadhajtásai győzedelmeskednek, hanem azok a lehetőségek amik az emberek javát szolgálják.

  • 9 Szitási Fruzsi // 2011. május 18. 18:20

    Az internetnek is lett világnapja, manapság ez szokássá válik. Az internet tényleg méltó arra,hogy világnapja legyen, sokan használjuk, munkára, szórakozásra, játékra és még sorolhatnám. Egy új világba érkeztünk a számítástechnika fejlődése sokat jelent mindenki számára. Magam részéről annyit mondhatok a google a kedvencem, mindent ott keresek, ott a határidőnaplóm, a nyilvántartásom, a címtáram. Nálam belopt magát szivembe, ugyogy szívből gratulálok az internet világnapja alkalmából!
    Szitásiné Fruzsi

  • 10 Eva Sipos // 2011. május 18. 19:33

    Ez nagyon jo dolog,hogy mar van vilagnapja az internetnek is, szamomra nelkulozhetetlen ,ez a legjobb talalmany

  • 11 Nemes Edit // 2011. május 18. 19:40

    Ideális megoldás olyan kis-és középvállalkozások számára, akik minden lehetőséget kihasználnak üzletmenetük eredményessége és költséghatékonysága érdekében. Jelentősen csökkenthetik üzleti útjaik számát. Interaktívan irányíthatják üzletmenetelüket. A meglevó előfizetést cseréljük le egy világméretűre,
    Egy telefonálási forradalom is előtérbe került! Ki hallott már róla?
    A honlapommal nem igen dicsekszem, kicsit kezdetleges!

  • 12 Szamosvári Tibor // 2011. május 22. 19:41

    Az internet olyan mint az ember érhálózata,ha beszűkül baj van.Folyamatosan tágítani kell.

  • 13 Bocz Szőnyegtisztító // 2011. május 29. 15:09

    Óriási minden iparágban az internet jelentősége. Teljesen megváltozott minden, most már mindenki az interneten keres szolgáltatást pl. szőnyegtisztítást is. Ezt nem hittem volna.

  • 14 Murányi Balázs // 2011. május 30. 07:14

    Kedves István!

    Mi is örülünk a világnapnak és ezúton kérdezném, hogy az oldalunkon van RSS, mégis, ha lekérdezem a site:www.domain.hu -t, nem jelenik meg minden link ami az oldalon van. A Google nem indexeli őket? Miért? Kösz a választ.

Hozzászólás

(Kerüljük a kulcsszavakat a névben)
* Kötelező mező. Az e-mail cím nem jelenik meg a blogon.