Új paraméter a rangsorolási algoritmusban: HTTPS protokoll

2014. augusztus 12. · 10 hozzászólás

Kategóriák: Domain · Google update & export

A Google mostantól előnyben részesíti azokat az oldalakat, amelyeket biztonságos SSL kapcsolaton keresztül működtetnek. Az újítás viszonylag keveset nyom a latban, de ezek a weboldalak némi előnyben részesülnek.

Mit jelent a HTTPS?

HTTPS

A HTTPS weboldalak pontos működésére most nem térünk ki, de a lényeg az, hogy egy biztonságosabb protokoll szerint történik az adatforgalom (SSL/TSL titkosítás).

A HTTPS protokoll egy a normál HTTP-nél biztonságosabb internetezést tesz lehetővé a kliens és a szerver között. Tehát ha egy oldal ilyen kapcsolaton keresztül kommunikál, akkor az ott megadott adataink, információink stb. nagyobb biztonságban vannak. Ilyen titkosítást használ például sok bank, pénzintézet, de maga a Google is a legtöbb szolgáltatásához.

A biztonságos kapcsolat egy azonosítással kezdődik, amely biztosítja számunkra, hogy tényleg azt a weboldalt látjuk, amelyet szeretnénk és nem valamiféle adathalász, vagy egyéb oldalt. Olyan ez, mint egy személyi igazolvány, vagy ujjlenyomat, amely által egy „független megbízható hatóság” segítségével megbízhatóvá válik a kapcsolat. A weboldalunknak tehát ez tulajdonképpen egy tanúsítványt jelent, amely által megbízhatóvá válik.

Kívülről annyi látszik a felhasználók többségének, hogy az URL címek nem http://-vel indulnak, hanem https:// kezdetűek. A weboldal tulajdonosnak azonban éves díjat kell fizetnie a tanúsítványért.

Néhány ajánlás a keresőtől az átálláshoz

 • Vegyük számba, hogy milyen tanúsítványra van szükségünk: egyedüli, multi-domain, vagy wildcard (egy tanúsítvány domainhez és az összes aldomainhez)
 • Használjunk 2048 bites tanúsítványt
 • Relatív hivatkozásokat használjunk a weboldalon, hogy a látogatók mindvégig a biztonságos domainen maradjanak
 • Külső domain-ek, weboldalak hivatkozása esetén a link elejéről hagyjuk el a protokoll megnevezést (http, https) (pl: http://www.seotools.hu helyett //www.seotools.hu). Így a hivatkozott oldal a beállított protokollon keresztül fogja kiszolgálni a látogatót.
 • Az átállás előtt nézzük meg az aktuális előírásokat a Google ajánlásaiban a webhelyköltöztetéssel kapcsolatban: https://support.google.com/webmasters/answer/6033049
 • Ne blokkoljuk a https:// kezdetű oldalunkat a robots.txt-ben
 • Csökkentsük az indexelés elől letiltott oldalak számát

Mekkora hatása van a HTTPS újításnak?

A Google elmondása szerint nemzetközi szinten a keresések csak egy százalékát érinti ez a frissítés. A rangsorolási algoritmusban is viszonylag kis jelentőségű faktornak számít (bár azt is hozzátették, hogy ez változhat  ). Továbbra is sokkal fontosabb az, hogy értékes tartalmat alkossunk és minél magasabb felhasználói élménye legyen a látogatónak.

Tanács a HTTPS átálláshoz – Ne kapkodjuk el!

Ezek után mindannyian rohannánk, hogy megelőzzük a versenytársakat, előnyhöz juttatva ezzel a weboldalunkat. Ne siessünk annyira! Végezzük inkább körültekintő munkát.

Keresőoptimalizálás szempontjából minden egyes elért eredmény, pozíció, tulajdonság adott URL címhez kötődik. A HTTP-ről, HTTPS-re való átállás gyakorlatilag a régi URL-ek megszűntését és újak létrehozását jelenti. Ennek megfelelően nagyon körültekintően hajtsuk végre az átállást, valamint teszteljük az új változatot. A régi URL címeket irányítsuk át 301-es paranccsal, stb.

Ha tetszett:
Megosztom

10 hozzászólás érkezett ↓

 • 1 Csermák Szabolcs // 2014. augusztus 12. 11:54

  További érdekesség még, hogy vajon melyik tárhelyszolgáltató fog HTTPS-t szolgáltatni, ugyanis a napjainkban elterjedt Apache webszerver kizárólag 1 tanúsítványt tud használni.

  Tehát ha a Kiss Bt és a Kovács Kft ugyanazon a szerveren kap tárhelyet, akkor csak egyikőjüknek lehet valid HTTPS kapcsolata.

 • 2 Zsua Ugshja // 2014. augusztus 12. 12:31

  Csermák Szabolcs:
  Több IP is mutathat egy szerverre, de külön IP-re sincs szükség: http://en.wikipedia.org/wiki/Server_Name_Indication
  Nálunk legalább 20 https oldal működik egy szerverről.

 • 3 Csermák Szabolcs // 2014. augusztus 12. 15:12

  Zsua:
  Igen ám, de még mindig sok helyen használnak XP-t, ráadásul Explorerrel. Az pedig nem tudja értelmezni az SNI-t. Személy szerint ezért is örülök az XP kivezetésének.

 • 4 Monori Tamás // 2014. augusztus 12. 17:55

  Újabb és újabb “hátazmegmiafene” nehezíti az ügyet , tudja e valaki smiley nyelven hogy kellene mutatni nekik egy nagy - nagy fityiszt?

 • 5 Szuhi Attila // 2014. augusztus 13. 08:40

  Csak erősíteni tudom Zsoltékat, az átállást nagyon ésszel kell csinálni, és kis oldalak esetén sok-sok ennél fontosabb dolog is van általában.
  Bár újdonság kijött azóta:
  (nem része más algonak, azonnal és folyamtosan fut és url, nem weboldal szintű algoritmusról van szó)

 • 6 Guba József // 2014. augusztus 17. 08:41

  Nagyon köszönöm, hogy elküldték nekem az 5 részből álló anyagot. A kereső optimalizálást segített nekem több belépőt szerezni

 • 7 Czinege László // 2014. szeptember 08. 02:26

  Válaszol a weboldalfejlesztő cégünk SEO-guruja… “A HTTPS-re történő váltás nem eredményezi a régi URL-ek megszűnését, viszont pozitív hatással van a SEO eredményekre. Amennyiben kíváncsi a részletekre ezzel kapcsolatban, itt tájékozódhat:
  http://www.seo.com/blog/migrating-https-ssl-impacts-search-engine-rankings/

  Komoly ellentmondást szimatolok. Most akkor hogy is van ez?

  Üdv.: László

 • 8 László // 2014. november 14. 02:21

  Sziasztok! Van arról infótok, hogy a google a SSL - hez hiteles tanusitványt ker, vagy pedig nem kell hiteles tanusitvany?

 • 9 Debreceni Csaba // 2014. november 22. 08:43

  Sajnos ahogyan,megtörténik az https- re átállás a régi linkeket amiket az oldalra mutattak nem tudja értelmezni a Google és minden addigi munka kárba veszett.

 • 10 Muzsik Zsolt // 2014. december 03. 16:05

  Üdvözletem!

  A régi épített linkek valóban elvesznek?

  Ez a 301-es átirányítással nem küszöbölhető ki?
  Mert tudtommal a www-t átirányítás esetén örökli a http,
  vagy fordítva!?

  Mi az igazság?

  További szép napot!
  Üdvözlettel: Zsolt

Hozzászólás

(Kerüljük a kulcsszavakat a névben)
* Kötelező mező. Az e-mail cím nem jelenik meg a blogon.